MINI BUŁECZKI IMPREZOWE


Drożdżowe mini-bułeczki  są puszyste, mięciutkie i małe - w sam raz na jeden kęs. Idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach, w tym także przyjęciach dla dzieci. Zwykle podaję  je z miseczką ziołowego masełka, choć równie dobrze smakują z mniej wytrawnymi dodatkami. Z miseczką nutelli, domowej konfitury czy miodu. Z  jagodami lub/i pokrojonymi w plasterki truskawkami czy bananem. Przepis zdecydowanie wart zapamiętania.

SKŁADNIKI
BUŁECZKI/ ok. 30 sztuk
  • 340 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1¹⁄₂ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml letniej wody
MASEŁKO ZIOŁOWE
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • MASEŁKO ZIOŁOWE: W miseczce mieszamy miękkie masło z posiekaną natką pietruszki i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy szczyptą soli. Mieszamy.
  • BUŁECZKI: Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suche, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Stopniowo dolewamy ok. 100 ml letniej wody i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy 1¹⁄₂ łyżeczki soli, a następnie wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałą letnią wodę ( możemy nią przepłukać miseczkę w której wyrastały drożdże) i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka (ok 5 minut) lub ręcznie na blacie lub stolnicy oprószonej mąką(ok 10 minut). Dobrze wyrobione ciasto powinno być lekkie, elastyczne i jednolite. 
  •  Oprószonymi mąką dłońmi, zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów).
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na oprószony mąką blat, kroimy na 3 części, z których formujemy wałeczki. Każdy z nich, ostrym nożem, kroimy na ok. 10 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy w dłoniach małą bułeczkę, lekko podwijając brzegi ciasta pod spód. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • Podajemy z masełkiem ziołowym.

1 komentarz:

  1. Zakochałem się w tych bułeczkach :) Love, love, love, love :D

    OdpowiedzUsuń