PIERŚ KURCZAKA MARYNOWANA W JOGURCIE


 Pierś kurczaka marynowana w jogurcie naturalnym lub kefirze z dodatkiem różowego pieprzu, ziaren kolendry i papryczki chili. To jak dotąd najlepszy wypróbowany przeze mnie sposób na to by cieszyć się delikatnym, soczystym i nie przesuszonym kawałkiem kurczaka. Polecam.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 150 g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ½ posiekanej czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka  ziaren czarnego pieprzu roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka roztartych w moździerzu ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka soli morskiej
WYKONANIE
  • Do miseczki nakładamy jogurt naturalny, dodajemy 2 łyżki oliwy, sól, papryczkę chili, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte w moździerzu dwa rodzaje pieprzu i ziarna kolendry. Mieszamy.
  • Piersi kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Każdą pierś kroimy na pół, a następnie grubsze części dodatkowo w poprzek.
  • Tak przygotowane filety układamy na desce, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i lekko rozbijamy tłuczkiem. Powinniśmy w ten sposób otrzymać 4 kawałki podobnej grubości.
  • Wkładamy je do jogurtowej marynaty, przykrywamy naczynie folią i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
  • Na pół godziny przed planowanym smażeniem wyciągamy naczynie z kurczakiem na blat i zostawiamy w temp. pokojowej.
  • Po upływie tego czasu mocno rozgrzewamy patelnię grillową, ściągamy nadmiar marynaty z filetów i grillujemy je z obydwu stron, aż  lekko się zrumienią.
  • Podajemy z ulubioną surówką.

2 komentarze:

  1. Robiłam dzisiaj kurczak w niemal identyczny sposób, pyszności :) Ja podałam z brązowym ryżem i colesławem.

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń