SOS KURKOWY

Bardzo prosty sos kurkowy, przygotowany na maśle i słodkiej śmietance z dodatkiem białego wina i soku z cytryny. Doskonale smakuje podany z makaronem tagliatelle, kopytkami lub z grillowanym filetem kurczaka. Taki sos, to świetny sposób na szybki i równocześnie sycący obiad po pracy.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1  cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła lub oleju np. kokosowego
  • 300 g kurek
  • 50 ml białego wina lub bulionu
  • 170 ml śmietany 30%
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do podania: 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki, posiekany koperek
WYKONANIE
  • Kurki wkładamy do miski z zimną wodą, dokładnie płuczemy, a następnie odsączamy i układamy na ściereczce. Większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, często mieszając, na 1 łyżce masła lub oleju, przez około 4 minuty. Gdy zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie  osuszone kurki. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dolewamy wino lub bulion, mieszamy i gotujemy 2 minuty, aż płyn lekko odparuje. Dodajemy śmietankę i gotujemy przez ok 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem i posiekanym koperkiem.
  • Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron lub kopytka . Krótko podgrzewamy na małym ogniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz