SOS KURKOWY

Bardzo prosty sos kurkowy przygotowany na maśle i słodkiej śmietance z dodatkiem białego wina i soku z cytryny. Doskonały z makaronem tagliatelle, kopytkami lub z grillowanym filetem kurczaka czy smażonymi polędwiczkami. Ten sos, to świetny sposób na szybki i równocześnie sycacy obiad. POLECAM

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 500 g kurek
  • 120 ml śmietany 30%
  • 1  cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub listków tymianku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu różowego pieprzu / opcjonalnie
WYKONANIE

  • Kurki wkładamy do miski z zimną wodą, dokładnie płuczemy, a następnie wyławiamy i układamy na ściereczce. Większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy - często mieszając - na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy. Gdy zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie  osuszone kurki. Smażymy na średnim gazie przez ok 7 minut.
  • Zwiększamy gaz do dużego, dolewamy wino, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty, aż płyn lekko odparuje. Dodajemy śmietankę, wsypujemy natkę pietruszki lub listki tymianku i gotujemy całość przez ok 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje
  • Gotowy sos doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny
  • Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron kopytka lub ziemniaczki. Chwilę całość  podgrzewamy na małym gazie. Mieszamy, posypujemy różowym pieprzem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz