Bardzo prosty sos kurkowy, przygotowany na maśle i słodkiej śmietance z dodatkiem białego wina i soku z cytryny. Doskonale smakuje podany z makaronem tagliatelle, kopytkami lub grillowanym filetem z kurczaka. Taki sos, to świetny sposób na szybki i równocześnie sycący obiad po pracy.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła lub oleju np. kokosowego
- 300 g kurek
- 30 ml białego wina lub bulionu
- 100 ml śmietany 30%
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- do podania: 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki, posiekany koperek
WYKONANIE
- Kurki wkładamy do miski z zimną wodą, dokładnie płuczemy, a następnie odsączamy i układamy na ściereczce. Większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, często mieszając, na 1 łyżce masła lub oleju, przez około 4 minuty. Gdy zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie osuszone kurki. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dolewamy wino lub bulion, mieszamy i gotujemy 2 minuty, aż płyn lekko odparuje.
- Dodajemy śmietankę i gotujemy przez ok 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem i posiekanym koperkiem.
- Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron lub kopytka . Krótko podgrzewamy na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz