FOCACCIA

Nieskomplikowany przepis na tradycyjną włoską focaccię - lekko chrupiącą na wierzchu i mięciutką, pulchną w środku. 
Są dwa sposoby jej przygotowania. W pierwszym, który polecam, wszystkie składniki wkładamy do miski, zgrubnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Przepis ten zawiera minimalną ilość drożdży. 
W drugiej wersji, ciasto dokładniej i dłużej zagniatamy, dodajemy większą ilość drożdży i zostawiamy w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia, na około 2 godziny.
 Po upieczeniu, można pokroić ją na kawałki  i podać z dodatkiem oliwy extra virgin oraz gruboziarnistej soli. 
Można także każdy kawałek przekroić w poprzek, przełożyć ulubionymi składnikami np. szynką parmeńską czy mozzarellą, a następnie opiec w tosterze lub na patelni grillowej. 
________________________________________
SKŁADNIKI na formę o wymiarach 20x30cm
CIASTO
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych ( w wersji nocnej dajemy 3 g drożdży suszonych lub 6 g świeżych) 
  • 1 łyżka cukru/miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml oliwy
DODATKI
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 12 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka lub pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki
  • gałązka rozmarynu
___________________________________________
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszając, stopniowo dolewamy 150 ml letniej wody. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, pozostałą letnią wodę oraz oliwę. Wyrabiamy całość przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw haka ( 5 minut) lub ręcznie (10 minut) do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Jeśli robimy ciasto, które będzie długo wyrastało w lodówce, wszystkie składniki wystarczy zgrubnie wymieszać łyżką.
  • Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, natłuszczamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów*
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na spód natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm.
  • Wierzch smarujemy oliwą, układamy suszone pomidory lub pomidorki świeże, posypujemy tartym parmezanem oraz igiełkami rozmarynu.
  • Formę z ciastem luźno przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut lub do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
  • Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200ºC bez termoobiegu, aż bochenek nabierze złocistobrązowego koloru i przy postukaniu w spód będzie wydawał pusty dźwięk.
  • Po wyjęciu focaccię kroimy na części i podajemy z dodatkiem oliwy smakowej, gruboziarnistej soli i octu balsamicznego.
* na tym etapie możemy wstawić ciasto do lodówki, na kilka godzin lub całą noc. Po wyjęciu zostawiamy na blacie do ocieplenia i wyrośnięcia. Dalej postępujemy jak w przepisie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz