CHAŁKA


Wspaniała bułka, wyplatana z ciasta drożdżowego z dodatkiem palonego masła i ziarenek wanilii. Delikatna, wilgotna i mięciutka w środku, z chrupiącą kruszonką na wierzchu. 
Smaczna do trzech dni po upieczeniu. 
Ciasto jest bardzo plastyczne, leciutkie i szybko wyrasta. Podobnie jak przy innych wypiekach drożdżowych, tak i w tym wypadku należy pamiętać, aby składniki których używamy były w temp. pokojowej. Poza tym ciasto powinno być dobrze wyrobione, a następnie odstawione do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
Najlepszy wypiek otrzymamy wstawiając, lekko podrośnięte, ciasto na noc do lodówki. 

SKŁADNIKI / 1  chałka 
  • 250 g mąki pszennej, typ od 450 do 750
  • 100 ml mleka
  • 6 g świeżych drożdży lub 3 g suszonych
  • 50 g  masła
  • 50 g cukru
  • mała szczypta soli
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
KRUSZONKA
  • 25 g cukru, np. trzcinowego
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • opcjonalnie: 25 g płatków migdałowych

WYKONANIE
  • KRUSZONKA: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, płatki migdałów, jeśli używamy, a na koniec mąkę. Mieszamy i odstawiamy z ognia.
  • CHAŁKA: Ziarenka wanilii wkładamy do rondelka z mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Masło wkładamy do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się zrumieni i zacznie pachnieć orzechami - uważamy, aby nie przypalić. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy cukier  i 2 łyżki mąki. Dolewamy letnie mleko i  mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajka  i szczyptę soli. 
  • Zagniatamy ciasto przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, przez około 5 minut. Stopniowo, cały czas miksując, dolewamy roztopione masło. Miksujemy do  chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek . 
  • Z zewnątrz oprószamy ciasto mąką i zagarniając pod spód formujemy kulę. 
  • Przekładamy do wysmarowanej masłem dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na około 2 godziny. Jeśli przygotowujemy ciasto nocne, po upływie 1 godziny, wstawiamy je do lodówki. Dalej postępujemy jak w przepisie.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i krótko zagniatamy. Dzielimy na 4 równe części.
  • Z każdej porcji formujemy wałek o długości 30 centymetrów. Zaplatamy warkocz jak tutaj, zawijamy pod spód końce i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. 
  • Uformowaną chałkę luźno przykrywamy, np. większym pojemnikiem lub  folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W przypadku ciasta nocnego, czas wyrastania wydłużamy do 3 godzin.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃, bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 30 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

1 komentarz:

  1. Mniam, bardzo lubię chałki :) Tobie wyszła cudownie puchata :)

    OdpowiedzUsuń