Wspaniała bułka, wyplatana z ciasta drożdżowego z dodatkiem palonego masła i ziarenek wanilii. Delikatna, wilgotna i mięciutka w środku, z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Smaczna do trzech dni po upieczeniu.
Ciasto jest bardzo plastyczne, leciutkie i szybko wyrasta. Podobnie jak przy innych wypiekach drożdżowych, tak i w tym wypadku należy pamiętać, aby składniki których używamy były w temp. pokojowej. Poza tym ciasto powinno być dobrze wyrobione, a następnie odstawione do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
Najlepszy wypiek otrzymamy wstawiając, lekko podrośnięte, ciasto na noc do lodówki.
Wspaniała bułka, wyplatana z ciasta drożdżowego z dodatkiem palonego masła i ziarenek wanilii. Delikatna, wilgotna i mięciutka w środku, z chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Smaczna do trzech dni po upieczeniu.
Ciasto jest bardzo plastyczne, leciutkie i szybko wyrasta. Podobnie jak przy innych wypiekach drożdżowych, tak i w tym wypadku należy pamiętać, aby składniki których używamy były w temp. pokojowej. Poza tym ciasto powinno być dobrze wyrobione, a następnie odstawione do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
Najlepszy wypiek otrzymamy wstawiając, lekko podrośnięte, ciasto na noc do lodówki.
SKŁADNIKI / 1 chałka
- 250 g mąki pszennej, typ od 450 do 750
- 100 ml mleka
- 6 g świeżych drożdży lub 3 g suszonych
- 50 g masła
- 50 g cukru
- mała szczypta soli
- 2 jajka
- opcjonalnie: ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
KRUSZONKA
- 25 g cukru, np. trzcinowego
- 25 g masła
- 25 g mąki
- opcjonalnie: 25 g płatków migdałowych
WYKONANIE
- KRUSZONKA: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, płatki migdałów, jeśli używamy, a na koniec mąkę. Mieszamy i odstawiamy z ognia.
- CHAŁKA: Ziarenka wanilii wkładamy do rondelka z mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło wkładamy do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się zrumieni i zacznie pachnieć orzechami - uważamy, aby nie przypalić. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Dolewamy letnie mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajka i szczyptę soli.
- Zagniatamy ciasto przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, przez około 5 minut. Stopniowo, cały czas miksując, dolewamy roztopione masło. Miksujemy do chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek .
- Z zewnątrz oprószamy ciasto mąką i zagarniając pod spód formujemy kulę.
- Przekładamy do wysmarowanej masłem dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na około 2 godziny. Jeśli przygotowujemy ciasto nocne, po upływie 1 godziny, wstawiamy je do lodówki. Dalej postępujemy jak w przepisie.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i krótko zagniatamy. Dzielimy na 4 równe części.
- Z każdej porcji formujemy wałek o długości 30 centymetrów. Zaplatamy warkocz jak tutaj, zawijamy pod spód końce i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
- Uformowaną chałkę luźno przykrywamy, np. większym pojemnikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W przypadku ciasta nocnego, czas wyrastania wydłużamy do 3 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃, bez termoobiegu.
- Wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 30 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Mniam, bardzo lubię chałki :) Tobie wyszła cudownie puchata :)
OdpowiedzUsuń