ŁOSOŚ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM


Filet z łososia doprawiony chińską przyprawą pięciu smaków i upieczony w sosie z czerwonej papryki, pomidorów, czosnku, imbiru i  soku z limonki. Najlepiej smakuje w sezonie letnim i wczesnojesiennym kiedy z łatwością dostaniemy pachnące pomidory ( najlepiej malinowe) i papryki. To właśnie dzięki dojrzewającym w słońcu warzywom nasz sos będzie bogaty w smaku i mocno aromatyczny. Zimą do jego przygotowania użyjcie pomidorków koktajlowych, które o tej porze roku są bardziej aromatyczne.
Jako dodatek polecam chiński makaron jajeczny lub puszysty, ugotowany na parze ryż.
Takie danie, to dobra propozycja na lekki i zdrowy  obiad. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula/ obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili/ pozbawionej gniazd nasiennych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 4 filety z łososia ( 4 x 180 g)
  • chińska przyprawa pięciu smaków
  • sól morska, pieprz czarny młotkowany
WYKONANIE
  • Łososia doprawiamy solą, młotkowanym pieprzem oraz przyprawą chińską pięciu smaków. Skrapiamy oliwą.
  • Pomidory  wkładamy do miseczki, nacinamy wzdłuż całej długości na krzyż , a następnie zalewamy wrzątkiem. Po upływie 1-2 minut wyjmujemy z wody i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki.
  • Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na pół. Jedną połówkę kroimy w paski, smarujemy oliwą i smażymy na patelni grillowej, aż będzie miękka i ładnie przyrumieniona.
  • Do blendera wkładamy obrany i pokrojony na kawałki imbir,  czerwoną cebulę, pół umytej i pozbawionej gniazd nasiennych papryki, obrane ząbki czosnku, papryczkę chili. Dodajemy sos sojowy i sok wyciśnięty z 1 limonki. Miksujemy całość na rzadką pastę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i/lub sokiem z limonki
  • Przekładamy pastę do ceramicznego naczynia do zapiekania. Układamy na wierzchu łososia oraz paseczki grillowanej papryki.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220℃ z termoobiegiem przez ok 10-15 minut ( w zależności od grubości ryby).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz