Filet z łososia doprawiony chińską przyprawą pięciu smaków i upieczony w sosie z czerwonej papryki, pomidorów, czosnku, imbiru i soku z limonki. Najlepiej smakuje w sezonie letnim i wczesnojesiennym kiedy z łatwością dostaniemy pachnące pomidory ( najlepiej malinowe) i papryki. To właśnie dzięki dojrzewającym w słońcu warzywom nasz sos będzie bogaty w smaku i mocno aromatyczny. Zimą do jego przygotowania użyjcie pomidorków koktajlowych, które o tej porze roku są bardziej aromatyczne.
Jako dodatek polecam chiński makaron jajeczny lub puszysty, ugotowany na parze ryż.
Takie danie, to dobra propozycja na lekki i zdrowy obiad.
SKŁADNIKI / 4 porcje- 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula/ obrana i pokrojona na ćwiartki
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili/ pozbawionej gniazd nasiennych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 limonka
- 2 łyżki oliwy
- kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 4 filety z łososia ( 4 x 180 g)
- chińska przyprawa pięciu smaków
- sól morska, pieprz czarny młotkowany
WYKONANIE
- Łososia doprawiamy solą, młotkowanym pieprzem oraz przyprawą chińską pięciu smaków. Skrapiamy oliwą.
- Pomidory wkładamy do miseczki, nacinamy wzdłuż całej długości na krzyż , a następnie zalewamy wrzątkiem. Po upływie 1-2 minut wyjmujemy z wody i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki.
- Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na pół. Jedną połówkę kroimy w paski, smarujemy oliwą i smażymy na patelni grillowej, aż będzie miękka i ładnie przyrumieniona.
- Do blendera wkładamy obrany i pokrojony na kawałki imbir, czerwoną cebulę, pół umytej i pozbawionej gniazd nasiennych papryki, obrane ząbki czosnku, papryczkę chili. Dodajemy sos sojowy i sok wyciśnięty z 1 limonki. Miksujemy całość na rzadką pastę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i/lub sokiem z limonki
- Przekładamy pastę do ceramicznego naczynia do zapiekania. Układamy na wierzchu łososia oraz paseczki grillowanej papryki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220℃ z termoobiegiem przez ok 10-15 minut ( w zależności od grubości ryby).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz