Siekane kotleciki z kurczaka z dodatkiem przyprawy do zup i sosów typu Maggi oraz listkami świeżego lubczyku. Obtoczyłam je w bułce tartej doprawionej sporą ilością pieprzu i usmażyłam na klarowanym maśle. Kotleciki wyszły mięciutkie, nie przesuszone w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Możecie je podać w małych bułeczkach z dodatkiem plastrów pomidora i krążków czerwonej cebuli oraz sosem na bazie majonezu wymieszanego z odrobiną miodu i soku z cytryny oraz posiekanym marynowanym zielonym pieprzem.
Świetnie smakują także z podsmażonymi ziemniaczkami i/lub dowolną surówką.
SKŁADNIKI / 4 porcje- 400 g filetów z kurczaka (ok 3 pojedyncze piersi)
- 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku / można zastąpić suszonym
- 2 łyżki przyprawy do zup i sosów ( na przykład Maggi)
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- masło klarowane/ lub olej plus 2 łyżki masła
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy z białych błon, myjemy i suszymy. Kroimy w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm.
- Posiekane mięso wrzucamy do miski, dodajemy posiekany lubczyk, przyprawę do zup i sosów oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Wyjmujemy schłodzone mięso, wbijamy do niego jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy.
- Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą i mieszamy ją z czarnym mielonym pieprzem. Formujemy okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym klarowanym maśle lub oleju z dodatkiem masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz