CIASTKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE


Double chocolate chip cookies, to znane na całym świecie wyśmienite ciasteczka nie tylko dla miłośników czekolady. Są bardzo słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz , z zatopionymi kawałkami czekolady- dokładnie takie jakie oferują w niektórych kawiarniach ;-) Robi się je ekspresowo i nie znam osoby, której by nie smakowały. Bezpośrednio po upieczeniu są bardzo miękkie , w formie lekkiego puddingu ( jakby nie upieczone do końca). Tak ma być i nie należy przedłużać czasu pieczenia. Ciastka zastygną w ciągu kilku minut po wyjęciu z piekarnika.  Można je przechowywać do tygodnia w zamkniętej puszce, jednak z każdym dnie stają się bardziej twarde.

SKŁADNIKI /ok. 20 ciastek
  • 40 g kakao (ok. 4 łyżki)
  • 150 g mąki ( 1 pełna szklanka)
  • ¹⧸₂ łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 g masła w temp. pokojowej
  • 70 g białego cukru ( ok. 5 łyżek)
  • 70 g brązowego cukru 
  • 1 duże jajko
  • 50 g grubo posiekanej czekolady mlecznej
  • 50 g grubo posiekanej czekolady gorzkiej
  • 40 ml mleka ( ok. 3 łyżek)
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170℃ (grzanie góra /dół bez termoobiegu). Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiewamy kakao, mąkę, sodę i sól.
  • W drugiej misce na jasną, puszystą masę ucieramy miękkie masło z cukrem (ok. 5 minut). dodajemy 1 jajko i ucieramy kolejne 3 minuty.
  • Do "mokrej" masy dodajemy składniki suche i mleko.  Mieszamy  nie za długo, tylko do  połączenia składników. Pod koniec dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy.
  • Przy pomocy dwóch łyżek  formujemy kulki i układamy na blaszce zachowując ok. 5 cm odstępy. Na jedną blachę wykorzystujemy połowę masy. Pozostałą część chowamy do lodówki.
  • Pieczemy ok 14 minut. Wyjmujemy, gdy są lekko twarde na brzegach i miękkie na środku.
  • Wstawiamy drugą partię ciastek.


1 komentarz: