CIASTKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Double chocolate chip cookies, to znane na całym świecie wyśmienite ciasteczka, nie tylko dla miłośników czekolady. Są słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Z zatopionymi kawałkami czekolady- dokładnie takie jakie oferują w niektórych kawiarniach ;-) Robi się je ekspresowo i nie znam osoby, której by nie smakowały. Bezpośrednio po upieczeniu są bardzo miękkie, w formie lekkiego puddingu, jakby nie upieczone do końca. Tak ma być i nie należy przedłużać czasu pieczenia. Ciastka zastygną w ciągu kilku minut po wyjęciu z piekarnika.

----------------------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 18 ciastek
  • 40 g kakao (ok. 4 łyżki)
  • 150 g mąki (1 pełna szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 70 g białego cukru ( 4 łyżki)
  • 70 g brązowego cukru 
  • 1 jajko
  • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
  • 100 g czekolady deserowej/ mlecznej/białej (można pomieszać)
WYKONANIE
  • Masło wyciągamy z lodówki, kroimy w kostkę i zostawiamy do ocieplenia.
  • Czekoladę grubo siekamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170℃ (grzanie góra /dół bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiewamy kakao, mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce, ucieramy masło z cukrem białym i brązowym, na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Dodajemy 1 jajko i miksujemy 1 minutę.
  • Do "mokrej" masy dodajemy składniki suche oraz mleko i pokrojoną czekoladę.  Mieszamy do  połączenia składników. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na blaszkę, zachowując odstępy. 
  • Na jedną blachę wykorzystujemy połowę masy (9 sztuk ciastek). Pozostałą część wstawiamy do lodówki.
  • Pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy, gdy są lekko twarde na brzegach i miękkie na środku.
  • Formujemy i wstawiamy drugą partię ciastek.

2 komentarze: