Double chocolate chip cookies, to znane na całym świecie wyśmienite ciasteczka, nie tylko dla miłośników czekolady. Są słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Z zatopionymi kawałkami czekolady- dokładnie takie jakie oferują w niektórych kawiarniach ;-) Robi się je ekspresowo i nie znam osoby, której by nie smakowały. Bezpośrednio po upieczeniu są bardzo miękkie, w formie lekkiego puddingu, jakby nie upieczone do końca. Tak ma być i nie należy przedłużać czasu pieczenia. Ciastka zastygną w ciągu kilku minut po wyjęciu z piekarnika.
----------------------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 18 ciastek
- 40 g kakao (ok. 4 łyżki)
- 150 g mąki (1 pełna szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 70 g białego cukru ( 4 łyżki)
- 70 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 60 ml (1/4 szklanki) mleka
- 100 g czekolady deserowej/ mlecznej/białej (można pomieszać)
WYKONANIE
- Masło wyciągamy z lodówki, kroimy w kostkę i zostawiamy do ocieplenia.
- Czekoladę grubo siekamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170℃ (grzanie góra /dół bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski przesiewamy kakao, mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce, ucieramy masło z cukrem białym i brązowym, na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Dodajemy 1 jajko i miksujemy 1 minutę.
- Do "mokrej" masy dodajemy składniki suche oraz mleko i pokrojoną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na blaszkę, zachowując odstępy.
- Na jedną blachę wykorzystujemy połowę masy (9 sztuk ciastek). Pozostałą część wstawiamy do lodówki.
- Pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy, gdy są lekko twarde na brzegach i miękkie na środku.
- Formujemy i wstawiamy drugą partię ciastek.
Mega czekoladowe- takie lubię najbardziej :)))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń