KOLOROWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Delikatna pierś kurczaka podsmażona na patelni w panierce curry, a następnie pokrojona w paski i podana na chrupiącej sałacie z dodatkiem pieczarek oraz wstążek z ogórka i marchewki. Do tego aromatyczny serek kozi, który z powodzeniem możecie zastąpić fetą. Całość polana dressingiem miodowo-musztardowym, który idealnie komponuje się zarówno z kurczakiem jak i  z warzywami. W tej sałatce bardzo dobrze sprawdzą się też listki świeżego szpinaku.
--------------------------------------------------- 
SKŁADNIKI / 4 porcje
KURCZAK
  • 2 piersi kurczaka (2 x 200 g)
  • 2 łyżki pasty curry / użyłam takiej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SAŁATKA
  • 6 pieczarek
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
  • 250  g dowolnej sałaty lub mieszanki sałat
  • 30 g koziego twarożku lub fety
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DRESSING
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej / użyłam takiej
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: 1 cytryna umyta, sparzona i pokrojona na ćwiartki; 100 g listków świeżego szpinaku
WYKONANIE
  • PIERSI KURCZAKA myjemy, oczyszczamy z białych błon i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu i paście curry. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy na grubość 1,5 cm.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do grillowania, aż kurczak będzie ładnie przypieczony i gotowy w środku (ok. 4 minuty z każdej strony). 
  • Odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w grube paski.
  • DRESSING:Do miseczki wkładamy 2 łyżki majonezu, dodajemy pozostałe składniki sosu, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • SAŁATKA: Ogórka dokładnie myjemy, marchew obieramy, a następnie przy użyciu obieraczki do warzyw wycinamy cienkie wstążki przez całą szerokość warzyw.
  • Papryczkę chili i cebulkę kroimy w cienkie plasterki.
  • Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki, osuszamy papierowym ręcznikiem i krótko podsmażamy na 1 łyżce oleju, na dużym gazie do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na bok. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Sałatę dokładnie płuczemy w dużej ilości zimnej wody. Suszymy w wirówce do sałaty lub rozkładamy na lnianej ściereczce. Rwiemy na mniejsze kawałki
  • Na dużym półmisku układamy listki sałaty, lekko solimy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieszamy dłońmi. Na wierzchu układamy wstążki z ogórka i marchewki oraz podsmażone pieczarki. Na tak przygotowanej sałatce układamy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Całość posypujemy cieniutko pokrojoną papryczką chili, szalotką i pokruszonym kozim serkiem lub fetą. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz