KOLOROWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Delikatna pierś kurczaka podsmażona na patelni w panierce curry, a następnie pokrojona w paski i podana na chrupiącej sałacie z dodatkiem pieczarek oraz wstążek z ogórka i marchewki. Do tego aromatyczny serek kozi, który z powodzeniem możecie zastąpić fetą. Całość polana dressingiem miodowo-musztardowym, który idealnie komponuje się zarówno z kurczakiem jak i  z warzywami. W tej sałatce bardzo dobrze sprawdzą się też listki świeżego szpinaku. Kolorowo i pysznie ;-)

SKŁADNIKI / 4 porcje
KURCZAK
  • 2 piersi kurczaka (2 x 200 g)
  • 2 łyżki pasty curry / użyłam takiej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SAŁATKA
  • 6 pieczarek
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
  • 250  g dowolnej sałaty lub mieszanki sałat
  • 30 g koziego twarożku lub fety
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DRESSING
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej / użyłam takiej
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: 1 cytryna umyta, sparzona i pokrojona na ćwiartki; 100 g listków świeżego 
                            szpinaku
WYKONANIE
  • PIERSI KURCZAKA myjemy, oczyszczamy z białych błon i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu i paście curry. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy na grubość 1,5 cm.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do grillowania, aż kurczak będzie ładnie przypieczony i gotowy w środku (ok. 4 minuty z każdej strony). 
  • Odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w grube paski.
  • DRESSING:Do miseczki wkładamy 2 łyżki majonezu, dodajemy pozostałe składniki sosu, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • SAŁATKA: Ogórka dokładnie myjemy, marchew obieramy, a następnie przy użyciu obieraczki do warzyw wycinamy cienkie wstążki przez całą szerokość warzyw.
  • Papryczkę chili i cebulkę kroimy w cienkie plasterki.
  • Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki, osuszamy papierowym ręcznikiem i krótko podsmażamy na 1 łyżce oleju, na dużym gazie do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na bok. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Sałatę dokładnie płuczemy w dużej ilości zimnej wody. Suszymy w wirówce do sałaty lub rozkładamy na lnianej ściereczce. Rwiemy na mniejsze kawałki
Na dużym półmisku układamy listki sałaty, lekko solimy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieszamy dłońmi. Na wierzchu układamy wstążki z ogórka i marchewki oraz podsmażone pieczarki. Na tak przygotowanej sałatce układamy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Całość posypujemy cieniutko pokrojoną papryczką chili, szalotką i pokruszonym kozim serkiem lub fetą.
Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.
Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz