Tradycyjna szarlotka na kruchym, delikatnym spodzie z dużą ilością surowych, wcześniej nie podsmażonych jabłek. Najpyszniejsza z antonówką lub z szarą renetą. Równie dobra z innymi twardo - kwaśnymi jabłkami. Słodzona miodem i doprawiona cynamonem. Przepyszna.------------------------------------------------------
SKŁADNIKICIASTO
- 200 g zimnego masła
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka/ żółtka i białka oddzielnie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
JABŁKA
- 3 łyżki miodu / w zależności jak kwaśne są jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 2 kg jabłek
WYKONANIE
- Spód blaszki o wymiarach 25 x 40 grubo smarujemy masłem.
- W misce siekamy zimne masło z mąką. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto w kulę, lekko rozpłaszczamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej pół godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ (grzanie góra/dół)
- 1/4 schłodzonego ciasta odkładamy (do lodówki) na kruszonkę. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość pół centymetra ( najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej ) i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 10-15 minut w temp. 190℃ bez termoobiegu. Ciasto powinno lekko się zezłocić.
- Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, dodajemy miód i cynamon. Mieszamy.
- Ubijamy białka na sztywną i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier puder. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze ok 2-3 minuty, aby ustabilizować pianę.
- Na zarumieniony spód ciasta wykładamy kolejno jabłka, ubitą pianę, a na koniec robimy cieniutką kruszonkę, ścierając ciasto na grubej tarce.
- Pieczemy ok. 60 minut w temp. 190℃ bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz