SZARLOTKA

Tradycyjna szarlotka na kruchym, delikatnym spodzie z dużą ilością surowych, wcześniej nie podsmażonych jabłek. Najpyszniejsza z antonówką lub z szarą renetą. Równie dobra z innymi twardo -  kwaśnymi jabłkami. Słodzona miodem i doprawiona cynamonem. Przepyszna.
 Jeśli tak jak ja lubicie szarlotkę na ciepło podzielcie ją na porcje, które można będzie podgrzewać w piekarniku (przez kilka kolejnych dni) w temp. 160℃ bez termoobiegu. Podajcie je z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 200 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka/ żółtka i białka oddzielnie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
JABŁKA
  • 3 łyżki miodu / w zależności jak kwaśne są jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 kg jabłek 
WYKONANIE
  • Spód blaszki o wymiarach 25 x 40 grubo smarujemy masłem.
  • W misce siekamy zimne masło z mąką. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto w kulę, lekko rozpłaszczamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ (grzanie góra/dół)
  • 1/4 schłodzonego ciasta odkładamy (do lodówki) na kruszonkę. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość pół centymetra ( najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej ) i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 10-15 minut w temp. 190℃ bez termoobiegu. Ciasto powinno lekko się zezłocić.
  • Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, dodajemy miód i cynamon. Mieszamy.
  • Ubijamy białka na sztywną i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier puder. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze ok 2-3 minuty, aby ustabilizować pianę.
  • Na zarumieniony spód ciasta wykładamy kolejno jabłka, ubitą pianę, a na koniec robimy cieniutką kruszonkę, ścierając ciasto na grubej tarce.
  • Pieczemy ok. 60 minut w temp. 190℃ bez termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz