PIECZARKI PO WŁOSKU

Duże kapelusze pieczarek faszerowne suszonymi pomidorami, posiekanymi nóżkami pieczarek, papryczką chili, czosnkiem, cebulką i natką pietruszki. Zarówno przed jak i po upieczeniu obficie posypane startem parmezanem. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na przyjęciu lub po prostu jako dodatek do dania głównego, czy przekąska w porze lunchu.
Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeszcze szybciej znikają z talerzy. 

Jako dodatek warto przygotować sos na bazie majonezu i kremu balsamico wymieszanych w  proporcjach 2:1.

Kupujcie tylko świeże, jędrne, białe pieczarki, bo tylko takie mają w sobie dużo wody, są zwarte i mięsiste. Po upieczeniu nie wyschną, będą soczyste i delikatne.

SKŁADNIKI / 2 porcje ( około 10-12 pieczarek)
  • 500 g dużych pieczarek
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 większa szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa
WYKONANIE
  • Pieczarki myjemy, osuszamy i odłamujemy lub odcinamy nóżki. Kapelusze nacieramy oliwą i delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Układamy w żaroodpornej foremce wypukłą stroną do dołu.
  • Na małej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Nóżki pieczarek i szalotkę drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na średnim gazie przez około 5 minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu.
  • Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i razem z natką pietruszki drobno siekamy.  Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię z podsmażonymi nóżkami pieczarek, wsypujemy 1/2 tartego parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  • Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze. Posypujemy 1/2 pozostałego parmezanu. 
  • Formę z pieczarkami ustawiamy na środkowej półce piekarnika. Pieczemy około 20 minut. 
  • Po wyjęciu z piekarnika pieczarki posypujemy pozostałym parmezanem.
  • Serwujemy z lampką białego wina.


3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda Genialnie !!! Sam robiłem podobne z szynką parmeńską , masłem czosnkowo-pietruszkowym i parmezanem ;) , Muszę wypróbować Twój przepis !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami też podobne serwuję swojej rodzinie- uwielbiamy takie nadziewane pieczarki :)))

    OdpowiedzUsuń