Duże kapelusze pieczarek faszerowne suszonymi pomidorami, posiekanymi nóżkami pieczarek, papryczką chili, czosnkiem, cebulką i natką pietruszki. Zarówno przed jak i po upieczeniu obficie posypane startem parmezanem. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na przyjęciu lub po prostu jako dodatek do dania głównego, czy przekąska w porze lunchu.
Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeszcze szybciej znikają z talerzy. Jako dodatek warto przygotować sos na bazie majonezu i kremu balsamico wymieszanych w proporcjach 2:1. Kupujcie tylko świeże, jędrne, białe pieczarki, bo tylko takie mają w sobie dużo wody, są zwarte i mięsiste. Po upieczeniu nie wyschną, będą soczyste i delikatne.-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje ( około 10-12 pieczarek)
- 500 g dużych pieczarek
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 większa szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
WYKONANIE
- Pieczarki myjemy, osuszamy i odłamujemy lub odcinamy nóżki. Kapelusze nacieramy oliwą i delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Układamy w żaroodpornej foremce wypukłą stroną do dołu.
- Nóżki pieczarek, czosnek i szalotkę drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i razem z natką pietruszki drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy, na średnim ogniu, przez 5 minut, często mieszając. Odstawiamy z ognia, wsypujemy połowę tartego parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu.
- Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze. Posypujemy pozostałym parmezanem.
- Formę z pieczarkami ustawiamy na środkowej półce piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pieczarki posypujemy dodatkowym parmezanem.
- Serwujemy z lampką białego wina.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda Genialnie !!! Sam robiłem podobne z szynką parmeńską , masłem czosnkowo-pietruszkowym i parmezanem ;) , Muszę wypróbować Twój przepis !
OdpowiedzUsuńCzasami też podobne serwuję swojej rodzinie- uwielbiamy takie nadziewane pieczarki :)))
OdpowiedzUsuń