SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI


Delikatne, kruchutkie ciasto przełożone warstwą domowego budyniu, karmelizowanymi jabłkami i wykończone cieniutką kruszonką. Przygotowałam nieco pracochłonną jego wersję  z domowym budyniem na bazie żółtek, jednak ciasto równie smaczne wyjdzie jeśli użyjecie budyniu z torebki ugotowanego dokładnie według przepisu na opakowaniu.
 Szarlotka jest dosyć wysoka, lekko kwaskowata, najlepsza z jabłek odmiany Antonówka, Szara Reneta, czy Granny Smith. Według mnie znacznie zyskuje na smaku po podgrzaniu na drugi, a nawet na trzeci dzień. Przed podaniem koniecznie  polejcie ją syropem klonowym lub podajcie tradycyjnie z gałką lodów waniliowych.

SŁADNIKI

KRUCHY SPÓD
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 75 ml śmietany 30% lub 36%
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA
  • 2 kg jabłek
  • 100 g cukru (lub mniej jeśli jabłka są słodkie)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
BUDYŃ 
  • 500 ml mleka (około 2 szklanki)
  • 3-4 łyżki cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
BEZA
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE 
  • BUDYŃ: W rondelku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i ziarenkami wanilii.
  • Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast zmniejszamy moc palnika. Mieszając intensywnie doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 1 minutę.
  • SPÓD: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i wszystko razem miksujemy, ewentualnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Na koniec stopniowo dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto w kulę. Lekko rozpłaszczamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Formę o wymiarach 22 x 30 cm smarujemy grubo masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu.
  • 2/3 schłodzonego ciasta (resztę ponownie wkładamy do lodówki)lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy - na placek o wymiarach formy - pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Wyklejamy nim dno formy i dziurkujemy widelcem.
  • Wkładamy do piekarnika na około 15 minut, lub do czasu gdy ciasto lekko się zezłoci.
  • Na podpieczony spód wykładamy budyń.
  • JABŁKA myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na bardzo dużą patelnię wlewamy sok wyciśnięty z 1 cytryny, wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie nie mieszając podgrzewamy syrop przez około 1 minutę.
  • Wsypujemy pokrojone jabłka, dodajemy cynamon. Smażymy na średnim gazie przez około 5-8 minut, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jeszcze w kawałkach. Co jakiś czas delikatnie mieszamy.
  • Miękkie jabłka wykładamy na masę budyniową i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
W połowie pieczenia zaczynamy przygotowywać bezę.
  • BEZA: Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem na pianę. Kiedy piana jest lekko sztywna cały czas ubijając łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy wówczas, gdy poprzednia dokładnie połączy się z pianą. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy bezę, na nią ścieramy na tarce cieniutką kruszonkę z ciasta z lodówki.  Całość ponownie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 20 minut, lub do momentu, gdy kruszonka zrobi się lekko brązowa.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Zdjęcia przepiękne. Idealnie uchwyciłaś te pyszne warstwy :)

    OdpowiedzUsuń