PALUSZKI Z DORSZA Z SOSEM TATARSKIM

Paluszki rybne z dorsza, w pysznej panierce z pokruszonych krakersów, masła, natki pietruszki i czosnku. Najlepiej smakują podane w towarzystwie sosu tatarskiego, skropione sokiem z cytryny i posypane gruboziarnistą solą morską.
Do tego dania świetnie pasuje też tradycyjna lub orzechowa sałatka coleslaw.
Przepis na panierkę jest bardzo uniwersalny. Możecie go wykorzystać przygotowując w zasadzie każdą rybę, a także piersi kurczaka, czy wieprzowinę. Ponieważ w skład panierki wchodzi masło, mięso można smażyć lub piec w piekarniku "na sucho", a ono i tak pozostanie złociste.

SKŁADNIKI / 2 porcje
PALUSZKI Z DORSZA
  • 350 g filetów z dorsza
  • 8 krakersów
  • 25 g masła
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 duże jajko
  • 2 czubate łyżki zwykłej mąki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SOS TATARSKI
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka kaparów
  • kilka marynowanych grzybków
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • SOS TATARSKI: Szalotkę, grzybki, ogórki i koperek bardzo drobno siekamy.
  • W miseczce mieszamy majonez z musztardą i miodem. Dodajemy kapary oraz posiekaną cebulkę, koperek i ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 
  • Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
  • PALUSZKI Z DORSZA:Czosnek obieramy i ścieramy skórkę z cytryny. Do malaksera wrzucamy krakersy, masło, czosnek, skórkę z cytryny, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania bardzo drobnych okruszków, a następnie przekładamy na talerz.
  • Na drugi talerz wsypujemy mąkę. Do małej miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem.
  • Filet z dorsza kroimy na paski o szerokości 2,5 cm, a następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w panierce z krakersów ( przyciskając, tak aby przykleiła się i pokryła całą rybkę).
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej sporej (0,5 cm)warstwie oleju po około 4 minuty z każdej strony(aż panierka będzie złocista i chrupiąca) lub układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220℃ przez około 15 minut.
Podajemy z sosem tatarskim i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz