Paluszki rybne z dorsza, w pysznej panierce z pokruszonych krakersów, masła, natki pietruszki i czosnku. Najlepiej smakują podane w towarzystwie sosu tatarskiego, skropione sokiem z cytryny i posypane gruboziarnistą solą morską.
Do tego dania świetnie pasuje też tradycyjna lub orzechowa sałatka coleslaw.
Przepis na panierkę jest bardzo uniwersalny. Możecie go wykorzystać przygotowując w zasadzie każdą rybę, a także piersi kurczaka, czy wieprzowinę. Ponieważ w skład panierki wchodzi masło, mięso można smażyć lub piec w piekarniku "na sucho", a ono i tak pozostanie złociste.
SKŁADNIKI / 2 porcje
PALUSZKI Z DORSZA
- 350 g filetów z dorsza
- 8 krakersów
- 25 g masła
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 duże jajko
- 2 czubate łyżki zwykłej mąki
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
SOS TATARSKI
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka kaparów
- kilka marynowanych grzybków
- 1 mała szalotka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- SOS TATARSKI: Szalotkę, grzybki, ogórki i koperek bardzo drobno siekamy.
- W miseczce mieszamy majonez z musztardą i miodem. Dodajemy kapary oraz posiekaną cebulkę, koperek i ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
- PALUSZKI Z DORSZA:Czosnek obieramy i ścieramy skórkę z cytryny. Do malaksera wrzucamy krakersy, masło, czosnek, skórkę z cytryny, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania bardzo drobnych okruszków, a następnie przekładamy na talerz.
- Na drugi talerz wsypujemy mąkę. Do małej miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem.
- Filet z dorsza kroimy na paski o szerokości 2,5 cm, a następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w panierce z krakersów ( przyciskając, tak aby przykleiła się i pokryła całą rybkę).
- Smażymy na dobrze rozgrzanej sporej (0,5 cm)warstwie oleju po około 4 minuty z każdej strony(aż panierka będzie złocista i chrupiąca) lub układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220℃ przez około 15 minut.
Podajemy z sosem tatarskim i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz