MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WANILIOWYM SERKIEM

Black bottom cupcakes to pyszne, mięciutkie i równocześnie wilgotne czekoladowe muffinki z delikatnym waniliowym serkiem. Ekspresowe w przygotowaniu, gotowe w czterdzieści minut łącznie z pieczeniem. Zostały wymyślone w czasie II wojny światowej, kiedy nawet podstawowe składniki spożywcze były trudno dostępne i drogie. Wymyślono więc babeczki z ciasta które zawiera sporą ilość wody, a do którego nie dodaje się ani masła ani jajek. Nie uciera się też, ani nie miksuje zbyt długo, gdyż mogłoby stracić lekkość i wilgotność. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką lub szpatułką - krótko, tylko do połączenia składników. Przyznam, iż nie spodziewałam się że tak błyskawiczne i tak ubogie w składniki ciasto może być tak pyszne, pulchne i lekkie.

SKŁADNIKI
SUCHE
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 200 g mąki pszennej (ok. 1i1/3 szklanki)
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
MOKRE
  • 80 ml oleju (ok. 1/3 szklanki)
  • 250 ml wody (1 szklanka) lub pół na pół woda i maślanka/kefir
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
WANILIOWY SEREK
  • 125 g gładkiego twarogu
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 żółtko
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami
  • WANILIOWY SEREK: Twaróg dokładnie ucieramy z cukrem, żółtkiem i ekstraktem z wanilii.
  • CIASTO: Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną . Przesiewamy do miski, dodajemy małą szczyptę soli, mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre, czyli wodę, ocet winny i olej. Mieszamy szpatułką, krótko i delikatnie, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem wypełniamy przygotowane wcześniej papilotki do około 3/4 wysokości.
  • Na środku kładziemy po 1 łyżeczce waniliowego twarożku.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. 

3 komentarze: