Black bottom cupcakes to pyszne, mięciutkie i równocześnie wilgotne czekoladowe muffinki z delikatnym waniliowym serkiem. Ekspresowe w przygotowaniu, gotowe w czterdzieści minut łącznie z pieczeniem. Zostały wymyślone w czasie II wojny światowej, kiedy nawet podstawowe składniki spożywcze były trudno dostępne i drogie. Wymyślono więc babeczki z ciasta które zawiera sporą ilość wody, a do którego nie dodaje się ani masła ani jajek. Nie uciera się też, ani nie miksuje zbyt długo, gdyż mogłoby stracić lekkość i wilgotność. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką lub szpatułką - krótko, tylko do połączenia składników. Przyznam, iż nie spodziewałam się że tak błyskawiczne i tak ubogie w składniki ciasto może być tak pyszne, pulchne i lekkie.
SKŁADNIKI
SUCHE
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 200 g mąki pszennej (ok. 1i1/3 szklanki)
- 3 pełne łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
MOKRE
- 80 ml oleju (ok. 1/3 szklanki)
- 250 ml wody (1 szklanka) lub pół na pół woda i maślanka/kefir
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
WANILIOWY SEREK
- 125 g gładkiego twarogu
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 żółtko
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami
- WANILIOWY SEREK: Twaróg dokładnie ucieramy z cukrem, żółtkiem i ekstraktem z wanilii.
- CIASTO: Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną . Przesiewamy do miski, dodajemy małą szczyptę soli, mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre, czyli wodę, ocet winny i olej. Mieszamy szpatułką, krótko i delikatnie, tylko do połączenia składników.
- Ciastem wypełniamy przygotowane wcześniej papilotki do około 3/4 wysokości.
- Na środku kładziemy po 1 łyżeczce waniliowego twarożku.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
świetnie wyglądają; zapisuję sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńTakie łaciatki! Pycha :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają z tą białą łatką :)
OdpowiedzUsuń