FRANCUSKA TARTA Z POMARAŃCZAMI


Wyśmienita i elegancka tarta na spodzie z ciasta francuskiego. Jest lekka, nieskomplikowana, a   wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą.
Przełożyłam ją masą z ricotty, którą utarłam z sokiem pomarańczowym, cukrem pudrem i  kandyzowaną oraz świeżo startą skórką  pomarańczową. Na wierzchu  ułożyłam wyfiletowane cząstki świeżej pomarańczy.
Smak i zapach tarty podkreślimy dodając do masy  likier pomarańczowy np. cointreau lub grand marnier.
----------------------------------------------------

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g ricotty lub tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy / tylko pomarańczowa, zewnętrzna warstwa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 dojrzałe pomarańcze
WYKONANIE
  • CIASTO francuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim prostokątną blachę do pieczenia tak, by ciasto zachodziło na ścianki.
  • Wkładamy na 30 minut do lodówki, by schłodzić ciasto.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu.
  •  Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, który obciążamy suchą fasolą lub grochem lub ryżem. Pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż się ładnie zrumieni.
  • Odstawiamy do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło.
  • POMARAŃCZE dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Z dwóch końców pomarańczy odcinamy plastry, a następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół.
  • Ostrym nożem wycinamy cząstki miąższu pomarańczowego.
  • Ricottę lub twaróg ucieramy z cukrem, sokiem pomarańczowym, likierem oraz kandyzowaną i świeżą skórką z pomarańczy.
  • Masę rozprowadzamy na zimnym cieście, układamy na niej cząstki pomarańczy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: