Wyśmienita i elegancka tarta na spodzie z ciasta francuskiego. Jest lekka, nieskomplikowana, a wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą.
Przełożyłam ją masą z ricotty, którą utarłam z sokiem pomarańczowym, cukrem pudrem i kandyzowaną oraz świeżo startą skórką pomarańczową. Na wierzchu ułożyłam wyfiletowane cząstki świeżej pomarańczy.
Smak i zapach tarty podkreślimy dodając do masy likier pomarańczowy np. cointreau lub grand marnier.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 250 g ricotty lub tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy / tylko pomarańczowa, zewnętrzna warstwa
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 dojrzałe pomarańcze
WYKONANIE
- CIASTO francuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim prostokątną blachę do pieczenia tak, by ciasto zachodziło na ścianki.
- Wkładamy na 30 minut do lodówki, by schłodzić ciasto.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, który obciążamy suchą fasolą lub grochem lub ryżem. Pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż się ładnie zrumieni.
- Odstawiamy do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło.
- POMARAŃCZE dokładnie myjemy i osuszamy.
- Z dwóch końców pomarańczy odcinamy plastry, a następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół.
- Ostrym nożem wycinamy cząstki miąższu pomarańczowego.
- Ricottę lub twaróg ucieramy z cukrem, sokiem pomarańczowym, likierem oraz kandyzowaną i świeżą skórką z pomarańczy.
- Masę rozprowadzamy na zimnym cieście, układamy na niej cząstki pomarańczy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń