Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, w sam raz na jeden kęs. Chicken bites czyli kulki z siekanej piersi kurczaka panierowane w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do mięsa nie dodajemy jajka ani bułki. Nie mielimy go, ani nie siekamy zbyt drobno, ale kroimy w małe kostki. Dzięki temu po usmażeniu mięsne kulki będą miękkie i soczyste, a nie suche i zbite.
Nabiorą też zupełnie innego wymiaru jeśli do tradycyjnej panierki z bułki tartej dodacie sporą ilość startego parmezanu, a w wersji dla dorosłych także świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
SKŁADNIKI / 4 porcjeCHICKEN BITES
- 2 piersi kurczaka
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
SOS MUSZTARDOWO - MIODOWY
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki musztardy Dijon
- szczypta soli morskiej
WYKONANIE
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyszczamy z białych błon i kostek. Kroimy w kostki o wymiarach około 0,8 cm.
- Przekładamy do miski, dodajemy sól i sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
- Na blacie stawiamy trzy półmiski, do których dodajemy mąkę, roztrzepane jajko oraz bułkę wymieszaną z parmezanem i sporą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Łyżeczką nabieramy porcje masy mięsnej i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki, które kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce z parmezanem. Gotowe układamy na dużym talerzu.
- Na patelni rozgrzewamy 0,5 cm warstwę oleju. Smażymy kulki na złoty kolor ze wszystkich stron na dużym gazie. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Podajemy z dipem miodowo - musztardowym ( wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy).
super pomysł na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń