MUFFINKI JOGURTOWO-CYTRYNOWE



Miękkie i puszyste muffinki z ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz skórki z cytryny.  Do ich przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i niezbyt dokładnie ( krótko) wymieszać łyżką. Masa nie powinna być gładka i jednolita, a raczej grudkowata, choć bez widocznej surowej mąki. Zbyt mocne wymieszanie masy może spowodować, że ciasto straci puszystość i będzie zbite.
Dzięki dekoracji ze smażonej w cukrze skórki cytrynowej muffinki wyglądają ciekawie, a pyszny lukier z mascarpone, cukru pudru i soku z cytryny zamienia je w niebanalny deser.
Jeśli brakuje Wam czasu lub chęci, zamiast lukru śmietankowego możecie przygotować szybki lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

SKŁADNIKI
składniki powinny mieć temperaturę pokojową
MUFFINKI

  • 250 g mąki
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki lub kefiru
  • 100 g masła
LUKIER ŚMIETANKOWY
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół laski wanilii
KANDYZOWANA SKÓRKA Z CYTRYNY
  • skórka z 2 cytryn
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
WYKONANIE
  • MUFFINKI :Piekarnik rozgrzewamy do 190℃, grzanie góra/dół bez termoobiegu. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami.
  • Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy jogurt lub maślankę, a następnie jajka. Mieszamy rózgą do połączenia składników.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy.
  • Masę jogurtową przelewamy do miski z suchymi składnikami. Delikatnie i krótko mieszamy (tylko do połączenia składników).
  • Ciasto w równych porcjach wykładamy do papilotek. Pieczemy około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • KANDYZOWANA SKÓRKA Z CYTRYNY:Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ostrym nożykiem lub obieraczką ścinamy cienkie paseczki skórki - tylko żółtą część.
  • Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę i sok z cytryny. Dodajemy cukier i pokrojoną w paseczki skórkę z cytryny. Podgrzewamy mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy około 5 minut, aż syrop zgęstniej, a paski skórki z cytryny zrobią się półprzezroczyste.
  • LUKIER ŚMIETANKOWY: Serek mascarpone i cukier puder dokładnie ucieramy mikserem. Dodajemy sok z cytryny.
  • Przekrawamy wanilię na pół i ostrzem noża zeskrobujemy ziarenka. Łączymy je z masą śmietankową. 
  • Lukier rozsmarowujemy na ostudzonych muffinkach i dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny.

3 komentarze: