NALEŚNIKI TRADYCYJNE


Najprostszy i niezawodny przepis na naleśniki, które są lekkie, cieniutkie, dobrze się smażą i przewracają. Dodatek masła w cieście sprawia, że można je smażyć na suchej patelni. Najlepsze naleśniki wychodzą z ciasta które "odpoczęło", choć oczywiście udadzą się także jeśli usmażymy je od razu nie czekając podanych w przepisie 30 minut. Ciasto powinno być  dosyć płynne, mieć gęstość śmietany kremówki i powinno zostawiać ślad na zewnętrznej części łyżki. Naleśniki możemy podać zarówno ze słodkim jak i słonym nadzieniem. Możemy je zwijać w rulony lub składać w trójkąty, a następnie podgrzewać na patelni na małym gazie, na niewielkiej ilości masła, aż będą rumiane i chrupiące.  Jeśli chcecie aby odgrzewane naleśniki były mięciutkie i rozpływające się w ustach na około minutę przed końcem smażenia wlejcie na patelnię 2-3 łyżki soku z pomarańczy.

SKŁADNIKI na około 10 naleśników o średnicy 20 cm
  • 170 g mąki pszennej ( około 1 szklanka)
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 2-3 łyżka cukru w wersji słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli w wersji słonej
DODATKOWO: np. dżem, karmelizowane jabłka ( Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy sok z 1/2 cytryny. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie nie mieszając podgrzewamy przez około 0,5 minuty, aż syrop zacznie brązowieć i bulgotać. Wówczas wsypujemy obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki jabłka. Podgrzewamy przez chwilę, mieszamy i odstawiamy z ognia.)
 nadzienie z sera białego ( 300 g trzykrotnie zmielonego twarogu dokładnie mieszamy z 1 żółtkiem, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami cukru wanilinowego)
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier lub sól, wbijamy jajka. Wlewamy 1 szklankę mleka i letnie roztopione masło. Mieszamy mikserem lub energicznie rózgą, stopniowo dolewając wodę. Ciasto powinno być gładkie i jedwabiste, bez grudek.
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut.
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Delikatnie smarujemy ją masłem lub olejem.
  • Na środek patelni chochelką wlewamy nieduże porcje ciasta i kręcąc patelnią ruchami kolistymi rozprowadzamy je po niej. Smażymy naleśniki na średnim gazie z obu stron do lekkiego zrumienienia.

1 komentarz: