Najprostszy i niezawodny przepis na naleśniki, które są lekkie, cieniutkie, dobrze się smażą i przewracają. Dodatek masła w cieście sprawia, że można je smażyć na suchej patelni. Najlepsze naleśniki wychodzą z ciasta które "odpoczęło", choć oczywiście udadzą się także jeśli usmażymy je od razu nie czekając podanych w przepisie 30 minut. Ciasto powinno być dosyć płynne, mieć gęstość śmietany kremówki i powinno zostawiać ślad na zewnętrznej części łyżki. Naleśniki możemy podać zarówno ze słodkim jak i słonym nadzieniem. Możemy je zwijać w rulony lub składać w trójkąty, a następnie podgrzewać na patelni na małym gazie, na niewielkiej ilości masła, aż będą rumiane i chrupiące. Jeśli chcecie aby odgrzewane naleśniki były mięciutkie i rozpływające się w ustach na około minutę przed końcem smażenia wlejcie na patelnię 2-3 łyżki soku z pomarańczy.
SKŁADNIKI / 10 naleśników o średnicy 23 cm- 170 g mąki pszennej ( około 1 szklanka)
- 3 duże jajka
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- szczypta soli
DODATKOWO: np. dżem, karmelizowane jabłka ( Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy sok z 1/2 cytryny. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie nie mieszając podgrzewamy przez około 0,5 minuty, aż syrop zacznie brązowieć i bulgotać. Wówczas wsypujemy obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki jabłka. Podgrzewamy przez chwilę, mieszamy i odstawiamy z ognia.)
nadzienie z sera białego ( 300 g trzykrotnie zmielonego twarogu dokładnie mieszamy z 1 żółtkiem, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami cukru wanilinowego).
nadzienie z sera białego ( 300 g trzykrotnie zmielonego twarogu dokładnie mieszamy z 1 żółtkiem, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami cukru wanilinowego).
WYKONANIE
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka. Wlewamy 1 szklankę mleka i letnie roztopione masło. Mieszamy mikserem lub energicznie rózgą, stopniowo dolewając wodę. Ciasto powinno być gładkie i jedwabiste, bez grudek. Odstawiamy na około 15-30 minut.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Delikatnie smarujemy ją masłem lub olejem.
- Na środek patelni chochelką wlewamy nieduże porcje ciasta i kręcąc patelnią ruchami kolistymi rozprowadzamy je po niej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Jakie cieniutkie! Mi rzadko takie wychodzą :(
OdpowiedzUsuń