SOS GRZYBOWY




Sos grzybowy z podsmażonych na maśle prawdziwków stanowi świetne uzupełnienie nie tylko jesiennych potraw. Obłędnie smakuje z podgrzanymi w nim kopytkami lub klasycznie z makaronem czy ziemniaczkami.Najjaśniejszy i najsmaczniejszy sos otrzymamy z borowików, nieco ciemniejszy, choć równie dobry z podgrzybków. Możemy także przygotować sos z mieszanych grzybów, pamiętając, aby nie dodawać zbyt dużo kozaków, które bardzo zaciemniają kolor. Do przygotowania sosu najlepiej użyć świeżych, pełnych aromatu leśnych grzybów. Poza sezonem świetnie sprawdzą się grzybki mrożone ( należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć na papierowym ręczniku) lub suszone (należy je wcześniej namoczyć). Pamiętajmy, aby świeżych grzybów nie moczyć w wodzie, ani też nie obgotowywać. Aby pozostały jędrne, a sos miał intensywny grzybowy aromat należy je szybko opłukać pod bieżącym strumieniem wody lub oczyścić przy pomocy pędzelka, a następnie krótko obsmażyć na patelni. Zapobiegnie to utracie wody i sprawi, że sos będzie gęsty bez dodawania mąki.

--------------------------------------------

SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE
  • 500 g dowolnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki brandy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka listków tymianku lub 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu czerwonego pieprzu
  • 1 cytryna sparzona i pokrojona na ćwiartki
WYKONANIE
  • Grzybki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na plastry.
  • Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 25 g masła. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 1 minutę , po czym wlewamy 1 -2 łyżki wody i podsmażamy często mieszając, aż cebulka zrobi się szklista, a cały płyn wyparuje. 
  • Dodajemy pozostałe 25 g masła i dorzucamy grzybki. Smażymy 3 minuty na dużym ogniu i dolewamy brandy. Chwilę odparowujemy.
  • Dodajemy śmietankę i tymianek lub natkę pietruszki. Gotujemy przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. 
  • Doprawiamy solą pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy parmezanem i roztartym w moździerzu różowym pieprzem 
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz