SOUVLAKI Z KURCZAKA



Pyszne, soczyste kawałki kurczaka zamarynowane w aromatycznej mieszance przypraw na bazie czosnku, gorczycy oraz skórki i soku z cytryny. 

Wszystkie składniki marynaty dokładnie roztarłam w moździerzu na pastę, dzięki czemu nic nie przypalało się podczas grillowania.
Jako dodatek przygotowałam keczup ze świeżych śliwek z dodatkiem papryczki chili,  imbiru i miodu. Aby przechować go dłużej gorący jeszcze keczup warto przełożyć do suchych, wyparzonych słoiczków i natychmiast  zakręcić suchą pokrywką. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i zużyć w przeciągu miesiąca.
Zaletą tego dania jest to, iż zarówno zamarynowane szaszłyki jak i keczup możemy przygotować wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce. 

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
KECZUP ŚLIWKOWY
  • 300 g dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szalotka / obrana i posiekana
  • 1 mała papryczka chili / oczyszczona z nasion i drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku / przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • oliwa
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SOUVLAKI Z KURCZAKA
  • 700 g filetów z kurczaka
  • 1 cytryna / umyta i sparzona
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 łyżki ziarnistego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki ziaren gorczycy
  • 60 ml oliwy
  • sól morska
WYKONANIE
  • KECZUP: Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Wkładamy do miseczki, dodajemy cukier i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
  • W moździerzu rozcieramy ziele angielskie i gorczycę.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy 1 minutę na średnim gazie. 
  • Wrzucamy śliwki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz roztarte w moździerzu ziele angielskie i gorczycę. Całość mieszamy, a następnie polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu bez pokrywki , mieszając od czasu do czasu.
  • Keczup jest gotowy, gdy owoce rozpadną się i odpowiednio zgęstnieją.
  • Gotowy keczup przecieramy przez sito (opcjonalnie).
Keczup możemy włożyć do suchych i wyparzonych słoików, a następnie pasteryzować 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120℃.
  • SOUVLAKI:Mięso kurczaka  myjemy, oczyszczamy z białych błon i kroimy w 2,5-3 cm kostkę.
  • Czosnek miażdżymy i obieramy.
  • W moździerzu ucieramy ziarna pieprzu i gorczycy, a gdy będą już zupełnie rozdrobnione dodajemy czosnek, drobno otartą skórkę i sok z cytryny, a także igiełki rozmarynu, sól i oliwę. Całość ucieramy na pastę, a następnie dokładnie mieszamy z mięsem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. 
  • Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, co sprawi, że usmażone mięsko będzie łatwo zsunąć na talerz.
  • Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na namoczone wcześniej patyczki i polewamy pozostałą marynatą.
  • Grillujemy przez około 5 minut z każdej strony (lub do momentu, gdy mięsko będzie usmażone w środku) smarując w trakcie marynatą.
Podajemy z keczupem śliwkowym i/lub ugotowanym na parze puszystym ryżem .

1 komentarz:

  1. Pamiętam jak wiele lat temu jadłem je w Grecji i bardzo mi smakowały. Dlatego też zapisuję przepis, by przypomnieć sobie tamten smak :)
    P.S. Zachwycił mnie pomysł ze śliwkowym keczupem!

    OdpowiedzUsuń