ZUPA Z CHORIZO I BATATÓW


Świetna, sycąca i rozgrzewająca zupa przygotowana na bazie pikantnej kiełbaski chorizo i słodkich ziemniaków. Doprawiana sporą ilością curry oraz papryczką chili, której ostrość znakomicie komponuje się ze smakiem batatów. Słodkie ziemniaki możecie zastąpić dynią, a ostry smak zupy złagodzić kleksem jogurtu naturalnego.
To jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym zwłaszcza, że jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut:-)

SKŁADNIKI / 6-8 porcji
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g słodkich ziemniaków
  • 200 g kiełbaski chorizo
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • 2 l gorącego bulionu lub wywaru z warzyw lub wody
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa
WYKONANIE
  • Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Seler kroimy w plasterki. Obieramy i grubo kroimy słodkie ziemniaki, czosnek i cebulę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Drobno siekamy natkę pietruszki.
  • W sporej wielkości rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy wszystkie posiekane i pokrojone składniki oraz przyprawę curry. Mieszamy. Gotujemy około 10 minut pod lekko uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.
  • Do warzyw w rondlu wlewamy gorący bulion, mieszamy i zagotowujemy.
  • Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 10 minut, aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym miksujemy zupę, aby uzyskała gładką konsystencję.
  • Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną papryczką chili

2 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą:
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń