ZUPA Z CHORIZO I BATATÓW

Świetna, sycąca i rozgrzewająca zupa, przygotowana na bazie pikantnej kiełbaski chorizo i słodkich ziemniaków. Doprawiana sporą ilością curry oraz papryczką chili, której ostrość znakomicie komponuje się ze smakiem batatów. 
Słodkie ziemniaki możecie zastąpić dynią, a ostry smak zupy złagodzić kleksem jogurtu naturalnego.
To jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym zwłaszcza, że jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g słodkich ziemniaków
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 1 l gorącego bulionu lub wywaru z warzyw lub wody
  • 1/4 świeżej czerwonej papryczki chili
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa
WYKONANIE
  • Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Seler kroimy w plasterki. Obieramy i grubo kroimy słodkie ziemniaki, czosnek i cebulę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Drobno siekamy natkę pietruszki.
  • W sporej wielkości rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy wszystkie posiekane i pokrojone składniki oraz przyprawę curry. Mieszamy. 
  • Smażymy około 5 minut, często mieszając, aż marchewka będzie miękka, ale nie straci kształtu.
  • Do warzyw w rondlu wlewamy gorący bulion, mieszamy i zagotowujemy.
  • Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 10 minut, aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym blendujemy zupę, aby uzyskała gładką konsystencję.
  • Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną papryczką chili.

2 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą:
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń