Świetna, sycąca i rozgrzewająca zupa, przygotowana na bazie pikantnej kiełbaski chorizo i słodkich ziemniaków. Doprawiana sporą ilością curry oraz papryczką chili, której ostrość znakomicie komponuje się ze smakiem batatów.
Słodkie ziemniaki możecie zastąpić dynią, a ostry smak zupy złagodzić kleksem jogurtu naturalnego.
To jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym zwłaszcza, że jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Słodkie ziemniaki możecie zastąpić dynią, a ostry smak zupy złagodzić kleksem jogurtu naturalnego.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g słodkich ziemniaków
- 100 g kiełbaski chorizo
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 1 l gorącego bulionu lub wywaru z warzyw lub wody
- 1/4 świeżej czerwonej papryczki chili
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
WYKONANIE
- Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Seler kroimy w plasterki. Obieramy i grubo kroimy słodkie ziemniaki, czosnek i cebulę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Drobno siekamy natkę pietruszki.
- W sporej wielkości rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy wszystkie posiekane i pokrojone składniki oraz przyprawę curry. Mieszamy.
- Smażymy około 5 minut, często mieszając, aż marchewka będzie miękka, ale nie straci kształtu.
- Do warzyw w rondlu wlewamy gorący bulion, mieszamy i zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 10 minut, aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym blendujemy zupę, aby uzyskała gładką konsystencję.
- Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną papryczką chili.
Bardzo fajny i pomysłowy przepis :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą:
OdpowiedzUsuńhttp://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
Pozdrawiam, Monika