PLACUSZKI DYNIOWE

Szybkie do zrobienia ( pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy purée z dyni), puszyste i lekkie placuszki dyniowe z dodatkiem imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej. Najlepsze z powidłami śliwkowymi lub waniliowym serkiem.
Nie są trudne w zrobieniu i jedyne na co należy zwrócić uwagę przygotowując je, to konsystencja ciasta. Powinno mieć strukturę gęstej, homogenizowanej śmietany. Pamiętajcie więc - jeśli Wasze purée z dyni jest rzadkie zmniejszcie ilość mleka lub nie dodawajcie go wcale. Jeśli zaś purée jest suche wówczas dodatek mleka okaże się niezbędny. Ciasta na placki nie należy zbyt długo miksować, gdyż straci na puszystości. Mieszamy więc jak przy muffinkach, tylko do połączenia składników.

SKŁADNIKI dla 4-6 osób
  • 1 szklanka purée z upieczonej dyni 
  • 1/3 szklanki  mleka lub kefiru lub maślanki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki startego na tarce korzenia imbiru
  • szczypta mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej lub 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
DODATKOWO: cukier wymieszany z cynamonem, powidła śliwkowe, serek waniliowy, syrop klonowy
WYKONANIE
  • W misce miksujemy purée z dyni z jajkami, cukrem i 2 łyżkami oleju. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera stopniowo dolewając mleko, do momentu otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko smarujemy ją olejem. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym gazie, nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony.
  • Przed podaniem placuszki posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy z waniliowym serkiem, syropem klonowym lub powidłami śliwkowymi.

1 komentarz: