Krupnik to pożywna, choć lekka zupa, dobra na zimę, gdyż doskonale rozgrzewa i syci. Ugotowałam ją z dużą ilością warzyw korzeniowych, z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej, która nadała zupie odpowiednią gęstość. Z podsmażoną na maśle piersią kurczaka oraz pokrojoną w drobną kostkę czarną rzepą, która jest istną bombą witaminową, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie i tylko w niewielkim stopniu zmienia smak zupy nadając jej charakterystyczny smak i ostrość. Jeśli lubicie gęste i zawiesiste zupy możecie dodatkowo zmiksować ( lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków) część ugotowanych warzyw i w postaci puree ponownie dodać do zupy. Pamiętajcie, że krupnik solimy na samym końcu, inaczej ściemnieje i nie będzie wyglądał apetycznie.
SKŁADNIKI / 6 porcji
- 2 litry gorącej wody
- 2 małe piersi kurczaka
- 2 małe marchewki
- 2 małe listki laurowe
- 2 średnie ziemniaki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki masła
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 plaster selera
- 1 mała czarna rzepa
- 100 g kaszy jęczmiennej ( 1 woreczek)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: posiekany koperek, natka pietruszki, listki świeżego tymianku; 50 ml śmietany 30%
WYKONANIE
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler i rzepę obieramy i razem z cebulą kroimy w drobna kostkę.
- W rondlu z szerokim dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając przez około 5 minut. Nie rumienimy.
- Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy pokrojoną pierś kurczaka. Smażymy cały czas mieszając przez około 2 minuty, aż kurczak zrobi się biały. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Smażymy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia.
- Całość zalewamy 2 litrami gorącej wody i wsypujemy kaszę jęczmienną.
- Gotujemy na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 30 minut.
- Gotowy krupnik doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie zaprawiamy śmietaną.
- Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, koperkiem lub listkami świeżego tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz