KRUPNIK DROBIOWY

Krupnik to pożywna, choć lekka zupa, która jest bardzo dobra na zimę, gdyż doskonale rozgrzewa i syci. Ugotowałam ją z dużą ilością warzyw korzeniowych, z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej ( która nadała zupie odpowiednią gęstość). Z podsmażoną na maśle piersią kurczaka oraz pokrojoną w drobną kostkę czarną rzepą, która jest istną bombą witaminową, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie i tylko w niewielkim stopniu zmienia smak zupy nadając jej charakterystyczny smak i ostrość.  Jeśli lubicie gęste i zawiesiste  zupy możecie dodatkowo zmiksować ( lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków) część ugotowanych warzyw i  w postaci puree ponownie dodać do zupy. Pamiętajcie, że krupnik solimy zawsze dopiero na samym końcu, inaczej ściemnieje i nie będzie wyglądał  apetycznie. 

SKŁADNIKI / 6 porcji

  • 2 litry gorącej wody
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe listki laurowe
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 plaster selera
  • 1 mała czarna rzepa
  • 100 g kaszy jęczmiennej ( 1 woreczek)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: posiekany koperek, natka pietruszki, listki świeżego tymianku; 50 ml śmietany 30%
WYKONANIE
  • Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler i rzepę obieramy i razem z cebulą kroimy w drobna kostkę.
  • W rondlu z szerokim dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając przez około 5 minut. Nie rumienimy.
  • Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy pokrojoną pierś kurczaka. Smażymy cały czas mieszając przez około 2 minuty, aż kurczak zrobi się biały. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Smażymy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia. 
  • Całość zalewamy 2 litrami gorącej wody i wsypujemy kaszę jęczmienną. 
  • Gotujemy na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 30 minut.
  • Gotowy krupnik doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie zaprawiamy śmietaną.
  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, koperkiem lub listkami świeżego tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz