Polędwiczka wieprzowa świetnie nadaje się na szaszłyki. Jest wyjątkowo miękka, delikatna, a dobrze zamarynowana i krótko smażona, po prostu rozpływa się w ustach. Pamiętajmy, iż ten rodzaj mięsa łatwo przesusza się w czasie smażenia i najgorsze co możemy zrobić to piec, smażyć lub grillować za długo. Ważne jest też, by starannie pokroić wszystkie składniki na kawałki o mniej więcej takiej samej wielkości i grubości. Dzięki temu całość równomiernie się grilluje, co daje wspaniały efekt końcowy.
Szaszłyki najlepiej zamarynować wieczorem dnia poprzedzającego smażenie, ale będą też smaczne, gdy poleżą w aromatycznej i lekko cytrusowej marynacie przez minimum 15 minut.
Takie szaszłyki można piec na różne sposoby: na patelni, na grillu lub w piekarniku.
------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 400 g polędwicy wieprzowej
- ok. 20 pieczarek
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 cytryny / umyte i sparzone
MARYNATA
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mielonego kminu
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- pieprz czarny świeżo zmielony
WYKONANIE
- Drewniane patyczki do szaszłyków przycinamy tak, aby mieściły się na patelni i zanurzamy w wodzie na co najmniej 30 minut.
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 2 cm kawałki.
- Grzybki oczyszczamy i odcinamy nóżki. W zależności od wielkości zostawiamy je w całości lub kroimy na kawałki tej samej wielkości co mięso.
- Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w ćwiartki.
- MARYNATA: Do miski wlewamy oliwę, musztardę, ocet balsamiczny, drobno posiekane listki rozmarynu oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Mieszamy z kminem oraz solą i sporą szczyptą pieprzu.
- Do marynaty wkładamy mięso, pieczarki i cebulę. Mieszamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Na patyczki do szaszłyków kolejno nabijamy - kawałek mięsa, cebulę i pieczarkę. Nie ściskamy zbytnio, gdyż dzięki niewielkim odstępom do środka dostanie się ciepło i para, a wszystkie składniki dokładnie się usmażą.
- Szaszłyki kładziemy na mocno rozgrzanej patelni do grillowania i grillujemy około 8 minut obracając, co 2 minuty, aż usmażą się ze wszystkich czterech stron, a składniki będą złociste ( aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe należy je naciąć ostrym nożem - jeśli jest różowe, grillujemy je jeszcze kilka minut).
- Na minutę przed końcem smażenia szaszłyki skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami cytryny i ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz