SZASZŁYKI Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ

Polędwiczka wieprzowa świetnie nadaje się na szaszłyki. Jest wyjątkowo miękka, delikatna, a dobrze  zamarynowana i krótko smażona po prostu rozpływa się w ustach. Pamiętajmy, iż ten rodzaj mięsa łatwo przesusza się w czasie smażenia i najgorsze co możemy zrobić to piec, smażyć lub grillować za długo. Ważne jest też, by starannie pokroić wszystkie składniki na kawałki o mniej więcej takiej samej wielkości i  grubości. Dzięki temu całość równomiernie się grilluje, co daje wspaniały efekt końcowy.
Szaszłyki najlepiej zamarynować wieczorem dnia poprzedzającego smażenie, ale będą też smaczne,  gdy poleżą w aromatycznej i lekko cytrusowej marynacie przez minimum 15 minut.
Takie szaszłyki można piec na różne sposoby: na patelni, na grillu lub w piekarniku.
Jako dodatek polecam biały lub  żółty ryż, a także talarki ziemniaczane 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • ok. 20  pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 cytryny / umyte i sparzone
MARYNATA
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mielonego kminu
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pieprz czarny świeżo zmielony
WYKONANIE
  • Drewniane patyczki do szaszłyków przycinamy tak, aby mieściły się na patelni i zanurzamy w wodzie na co najmniej 30 minut.
  • Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 2 cm kawałki.
  • Grzybki oczyszczamy i odcinamy nóżki. W zależności od wielkości  zostawiamy je w całości lub kroimy na kawałki tej samej wielkości co mięso.
  • Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w ćwiartki.
  • MARYNATA: Do miski wlewamy oliwę, musztardę, ocet balsamiczny, drobno posiekane listki rozmarynu oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Mieszamy z kminem oraz solą i sporą szczyptą pieprzu.
  • Do marynaty wkładamy mięso, pieczarki i cebulę. Mieszamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Na patyczki do szaszłyków kolejno nabijamy - kawałek mięsa, cebulę i pieczarkę. Nie ściskamy zbytnio, gdyż dzięki niewielkim odstępom do środka dostanie się ciepło i para, a wszystkie składniki dokładnie się usmażą.
  • Szaszłyki kładziemy na mocno rozgrzanej patelni do grillowania i grillujemy około 8 minut obracając, co 2 minuty, aż usmażą się ze wszystkich czterech stron, a składniki będą złociste    ( aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe należy je naciąć ostrym nożem - jeśli jest różowe, grillujemy je jeszcze kilka minut).
  • Na minutę przed końcem smażenia szaszłyki skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami cytryny i ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz