SERNIK DYNIOWY Z ŻURAWINĄ

Piękny z wyglądu i ciekawy w smaku sernik dyniowy. Przygotowałam go na spodzie brownie, a wierzch udekorowałam pyszną polewą z białej czekolady, likieru pomarańczowego i suszonej żurawiny.
Sernik wyszedł intensywnie-głęboki w smaku i bardzo sycący; Jednorazowo nie da się go zjeść dużo. Ale bez obaw ;-) dobrze się przechowuje w lodówce ( bez przykrycia) i mam wrażenie, że z każdym dniem zyskuje w smaku. Kolor idealnie komponuje się z coraz bardziej jesiennym nastrojem, a lekko korzenny zapach przywodzi na myśl święta.
Do przygotowania masy serowej najlepiej użyć  puree z dyni hokkaido, o intensywnie pomarańczowym miąższu i wyraźnym  smaku.

SKŁADNIKI
SPÓD BROWNIE
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki 
  • 1 jajko
MASA SEROWA
  • 750 g tłustego twarogu / trzykrotnie zmielonego 
  • 1,5 szklanki puree z dyni hokkaido
  • 3 jajka (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 80 ml śmietany 30%
POLEWA
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml likieru cointreau
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
WYKONANIE
  • SPÓD okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu.
  • Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
  • Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  • Stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę, a gdy całkowicie połączy się z masą maślaną dosypujemy mąkę ( najlepiej przesianą).
  • Masę przekładamy na spód tortownicy. Pieczemy około 7 minut.
  • MASA SEROWA: Do dużej miski wkładamy twaróg, cukier, mąkę, cynamon, przyprawę korzenną i cukier z wanilią. Miksujemy do połączenia składników.
  • Dodajemy po jednym jajku; kolejne dwbijamy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
  • Dodajemy puree z upieczonej dyni oraz słodką śmietankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Masę serową wylewamy na upieczony spód brownie i wstawiamy do piekarnika. Przez pierwsze 15 minut pieczemy sernik w temperaturze 175℃ bez termoobiegu, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze około 80 minut. Studzimy stopniowo, najpierw przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na blacie.
  • POLEWA: Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Dodajemy likier pomarańczowy i żurawinę. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu. 
  • Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika.
Zimny sernik obkrajamy nożem przy brzegach formy, zdejmujemy obręcz. Przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy świeżą lub suszoną żurawiną.
Kroimy na porcje ostrym, gorącym nożem zanurzanym we wrzątku i wycieranym do sucha.

4 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w akcji Świąteczne Słodkości :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, bajeczny :) Ogromnie mi się ten sernik podoba :)

    OdpowiedzUsuń