Piękny z wyglądu i ciekawy w smaku sernik dyniowy. Przygotowałam go na spodzie brownie, a wierzch udekorowałam pyszną polewą z białej czekolady, likieru pomarańczowego i suszonej żurawiny.
Sernik wyszedł intensywnie-głęboki w smaku i bardzo sycący; Jednorazowo nie da się go zjeść dużo. Ale bez obaw ;-) dobrze się przechowuje w lodówce ( bez przykrycia) i mam wrażenie, że z każdym dniem zyskuje w smaku. Kolor idealnie komponuje się z coraz bardziej jesiennym nastrojem, a lekko korzenny zapach przywodzi na myśl święta.
Do przygotowania masy serowej najlepiej użyć puree z dyni hokkaido, o intensywnie pomarańczowym miąższu i wyraźnym smaku.
SKŁADNIKISPÓD BROWNIE
- 60 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 50 g mąki
- 1 jajko
- 750 g tłustego twarogu / trzykrotnie zmielonego
- 1,5 szklanki puree z dyni hokkaido
- 3 jajka (L)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 80 ml śmietany 30%
POLEWA
- 200 g białej czekolady
- 100 ml likieru cointreau
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
WYKONANIE
- SPÓD okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
- Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę, a gdy całkowicie połączy się z masą maślaną dosypujemy mąkę ( najlepiej przesianą).
- Masę przekładamy na spód tortownicy. Pieczemy około 7 minut.
- MASA SEROWA: Do dużej miski wkładamy twaróg, cukier, mąkę, cynamon, przyprawę korzenną i cukier z wanilią. Miksujemy do połączenia składników.
- Dodajemy po jednym jajku; kolejne dwbijamy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
- Dodajemy puree z upieczonej dyni oraz słodką śmietankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
- Masę serową wylewamy na upieczony spód brownie i wstawiamy do piekarnika. Przez pierwsze 15 minut pieczemy sernik w temperaturze 175℃ bez termoobiegu, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze około 80 minut. Studzimy stopniowo, najpierw przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na blacie.
- POLEWA: Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do szklanej/ metalowej miseczki. Dodajemy likier pomarańczowy i żurawinę. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Rozprowadzamy na wierzchu sernika.
- Zimny sernik obkrajamy nożem przy brzegach formy, zdejmujemy obręcz. Przechowujemy w lodówce.
- Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy świeżą lub suszoną żurawiną.
Cudowny .
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji Świąteczne Słodkości :)
OdpowiedzUsuńhttp://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci
wygląda niezmiernie smakowicie!
OdpowiedzUsuńMmm, bajeczny :) Ogromnie mi się ten sernik podoba :)
OdpowiedzUsuń