CYTRUSOWA SAŁATKA Z KACZKĄ

Niezwykle soczysta, mięciutka i krucha pierś kaczki przygotowana w niecodzienny sposób, a mianowicie krótko ugotowana w bardzo aromatycznej marynacie. Piersi z kaczki obrałam ze skóry i przez noc marynowałam w mieszaninie sosu sojowego, miodu, czosnku, imbiru i octu balsamicznego. W dniu podania marynatę przelałam do małego rondelka, dolałam 2 szklanki wody i ugotowałam w niej kacze piersi. Podałam pokrojone w plastry, z sałatką z liści szpinaku, suszonymi pomidorami, pomarańczami, orzechami i płatkami parmezanu.
Smak całości świetnie podkreślił cytrusowy vinaigrette, lekko pikantny dzięki dodatkowi ostrej papryki w proszku. POLECAM

SKŁADNIKI na 4 porcje
KACZKA
  • 2 duże piersi z kaczki( około 250 g każda)
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 500 ml wody
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
SAŁATKA
  • 2 pomarańcze ( + opcjonalnie 1 różowy grejpfrut)
  • 200 g liści świeżego szpinaku ( umytych i osuszonych)
  • 7 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
  • 40 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 4 łyżki parmezanu w płatkach
VINAIGRETTE
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy miodowej (użyłam takiej )
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
KACZKA
  • Z kaczki delikatnie ściągamy skórę z tłuszczem.
  • Do niedużego prostokątnego naczynia wlewamy ocet balsamiczny i sos sojowy. Dodajemy 2 łyżki miodu, starty na tarce imbir i czosnek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wkładamy kacze piersi i dokładnie nacieramy powstałą marynatą. Przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki (najlepiej na noc).
  • Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy zalewę w której marynowały się piersi. Dorzucamy gałązkę rozmarynu i ziarenka pieprzu. Zagotowujemy.
  • Do gotującej się marynaty wkładamy piersi z kaczki, gotujemy 4-5 minut, ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
SAŁATKA
  • Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Nad miseczką wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych błonek. Wyfiletowane owoce odkładamy na duży talerz, a ze skórek wyciskamy pozostały sok do miseczki.
  • Cytrusy delikatnie mieszamy z liśćmi szpinaku i pokrojonymi suszonymi pomidorami
VINAIGRETTE
  • Z miseczki bierzemy 4-5 łyżek soku, dodajemy musztardę, sól, pieprz oraz imbir i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Stopniowo łyżka po łyżce dolewamy oliwę. Po każdej dodanej porcji energicznie mieszamy do całkowitego połączenia się płynów. 
Wyciągamy piersi z kaczki z marynaty, kroimy w półcentymetrowe plasterki i doprawiamy szczyptą soli.
Na sałatce układamy filety z kaczki, posypujemy prażonymi orzechami włoskimi i płatkami parmezanu. 
Całość polewamy sosem vinaigrette.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz