Niezwykle soczysta, mięciutka i krucha pierś kaczki przygotowana w niecodzienny sposób, a mianowicie krótko ugotowana w bardzo aromatycznej marynacie. Piersi z kaczki obrałam ze skóry i przez noc marynowałam w mieszaninie sosu sojowego, miodu, czosnku, imbiru i octu balsamicznego. W dniu podania marynatę przelałam do małego rondelka, dolałam 2 szklanki wody i ugotowałam w niej kacze piersi. Podałam pokrojone w plastry, z sałatką z liści szpinaku, suszonymi pomidorami, pomarańczami, orzechami i płatkami parmezanu.
Smak całości świetnie podkreślił cytrusowy vinaigrette, lekko pikantny dzięki dodatkowi ostrej papryki w proszku.
SKŁADNIKI / 4 porcje
KACZKA
- 2 duże piersi z kaczki( około 250 g każda)
- 150 ml octu balsamicznego
- 500 ml wody
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 2 łyżki miodu
- 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
- sól morska
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
SAŁATKA
- 2 pomarańcze ( + opcjonalnie 1 różowy grejpfrut)
- 200 g liści świeżego szpinaku ( umytych i osuszonych)
- 7 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
- 40 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
- 4 łyżki parmezanu w płatkach
WINEGRET
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy miodowej (użyłam takiej )
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
KACZKA
- Z kaczki delikatnie ściągamy skórę z tłuszczem.
- Do niedużego prostokątnego naczynia wlewamy ocet balsamiczny i sos sojowy. Dodajemy 2 łyżki miodu, starty na tarce imbir i czosnek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wkładamy kacze piersi i dokładnie nacieramy powstałą marynatą. Przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki (najlepiej na noc).
- Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy zalewę w której marynowały się piersi. Dorzucamy gałązkę rozmarynu i ziarenka pieprzu. Zagotowujemy.
- Do gotującej się marynaty wkładamy piersi z kaczki, gotujemy 4-5 minut, ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
SAŁATKA
- Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Nad miseczką wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych błonek. Wyfiletowane owoce odkładamy na duży talerz, a ze skórek wyciskamy pozostały sok do miseczki.
- Cytrusy delikatnie mieszamy z liśćmi szpinaku i pokrojonymi suszonymi pomidorami
WINEGRET
- Z miseczki bierzemy 4-5 łyżek soku, dodajemy musztardę, sól, pieprz oraz imbir i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Stopniowo łyżka po łyżce dolewamy oliwę. Po każdej dodanej porcji energicznie mieszamy do całkowitego połączenia się płynów.
Wyciągamy piersi z kaczki z marynaty, kroimy w półcentymetrowe plasterki i doprawiamy szczyptą soli.
Na sałatce układamy filety z kaczki, posypujemy prażonymi orzechami włoskimi i płatkami parmezanu.
Całość polewamy sosem vinaigrette.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz