PIECZONY ŁOSOŚ Z SALSĄ Z MANGO I AWOKADO



Mało skomplikowany przepis na elegancki i kolorowy obiad w którym wszystkie smaki świetnie się przenikają i uzupełniają. Łososia zamarynowałam w sosie sojowym, miodzie, czosnku i imbirze a następnie upiekłam. Oczywiście można go też usmażyć na patelni lub zgrillować  zawsze  pilnując czasu pieczenia/smażenia, gdyż idealnie upieczony łosoś powinien być lekko różowy w środku.  
Salsa z mango i awokado jest bogata w smaku - pyszna i lekko pikantna. Idealnie komponuje się z delikatnym pieczonym łososiem. Możecie wykorzystać ją jako dodatek do owoców morza, steków wołowych lub filetów z kurczaka. 
Do tego dania świetnie pasuje ugotowana w lekko osolonym wrzątku kasza jaglana lub ryż ugotowany na parze.

SKŁADNIKI / 2 porcje
ŁOSOŚ
  • 300 g filetu z łososia
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SALSA
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 awokado
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • ŁOSOŚ: Filet myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 porcje i odcinamy skórę. Doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, starty na tarce imbir i czosnek oraz miód, sok z cytryny i ostrą paprykę w proszku. Filety układamy w żaroodpornej foremce i nacieramy powstałą marynatą. Odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie 1-2 razy przewracamy na drugą stronę.
  • SALSA: Mango myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki. Papryczkę chili myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, drobno siekamy i dorzucamy do miseczki z pokrojonym mango. Dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy.
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką podważamy miąższ. Układamy na desce i kroimy w cieniutkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Cebulę kroimy w drobniutkie piórka.
  • ŁOSOŚ:Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy foremkę z łososiem i pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 15-20 minut ( w zależności od grubości ryby). Co 5 minut polewamy łososia marynatą zebraną z dna foremki.
  • Upieczone filety układamy na talerzach, nakładamy plasterki awokado i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Wierzch dekorujemy salsą z mango.

1 komentarz:

  1. pyszne, naprawdę pyszne - nie miałam mango, skorzystałam z zielonego ogórka, i łososia pokroiłam w kostkę. pycha, polecam

    OdpowiedzUsuń