Mało skomplikowany przepis, na elegancki i kolorowy obiad, w którym wszystkie smaki świetnie się przenikają i uzupełniają. Łososia zamarynowałam w sosie sojowym, miodzie, czosnku i imbirze a następnie upiekłam. Oczywiście można go też usmażyć na patelni lub zgrillować zawsze pilnując czasu pieczenia/smażenia, gdyż idealnie upieczony łosoś powinien być lekko różowy w środku.
Salsa z mango i awokado jest bogata w smaku - pyszna i lekko pikantna. Idealnie komponuje się z delikatnym pieczonym łososiem. Możecie wykorzystać ją jako dodatek do owoców morza, steków wołowych lub filetów z kurczaka.
Do tego dania świetnie pasuje ugotowana w lekko osolonym wrzątku kasza jaglana lub ryż ugotowany na parze.
-------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcjeŁOSOŚ
- 300 g filetu z łososia
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
SALSA
- 1 dojrzałe mango
- 1 awokado
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- ŁOSOŚ: Filet myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 porcje i odcinamy skórę. Doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, starty na tarce imbir i czosnek oraz miód, sok z cytryny i ostrą paprykę w proszku. Filety układamy w żaroodpornej foremce i nacieramy powstałą marynatą. Odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie 1-2 razy przewracamy na drugą stronę.
- SALSA: Mango myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki. Papryczkę chili myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, drobno siekamy i dorzucamy do miseczki z pokrojonym mango. Dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy.
- Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką podważamy miąższ. Układamy na desce i kroimy w cieniutkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Cebulę kroimy w drobniutkie piórka.
- ŁOSOŚ:Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy foremkę z łososiem i pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 15-20 minut ( w zależności od grubości ryby). Co 5 minut polewamy łososia marynatą zebraną z dna foremki.
- Upieczone filety układamy na talerzach, nakładamy plasterki awokado i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Wierzch dekorujemy salsą z mango.
pyszne, naprawdę pyszne - nie miałam mango, skorzystałam z zielonego ogórka, i łososia pokroiłam w kostkę. pycha, polecam
OdpowiedzUsuń