Sernik pyszny i orzeźwiający w smaku, o idealnie kremowej strukturze masy serowej. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej na spodzie z mąki ryżowej, którą oczywiście możecie zastąpić mąką pszenną lub przygotować spód z rozdrobnionych ciasteczek i roztopionego masła, tak jak na przykład w TYM przepisie.
Wierzch sernika wykończyłam pysznym kremem cytrynowym LEMON CURD, który jest intensywny w smaku, puszysty i delikatny. Przygotowuje się go około 20 minut, ale w mało skomplikowany sposób i bez użycia miksera. Należy wykazać się cierpliwością i w żadnym wypadku nie przyspieszać przygotowywania kremu przez zwiększanie temperatury, gdyż z masy może zrobić się jajecznica.
SKŁADNIKISPÓD
- 100 g mąki ryżowej/ orkiszowej/ pszennej lub ich mieszanki
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże żółtko
- mała szczypta soli
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 750 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
- 125 ml śmietanki 30 %
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
- skórka otarta z 1 cytryny( tylko żółta część)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
LEMON CURD (2 szklanki)
- 3 cytryny
- 3 jajka
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- Spód formy o średnicy 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175℃ bez termoobiegu.
- SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia.
- Dodajemy pokrojone w kosteczki zimne masło i rozcieramy palcami jak kruszonkę. Na koniec dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto łącząc składniki w kulę ( w razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody)
- Ciastem wykładamy spód formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
- MASA SEROWA: Do dzieży miksera wkładamy zmielony w maszynce lub rozmiksowany w malakserze twaróg oraz mąkę, cukier, sok i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy na średnich obrotach miksera, około 2 minuty, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Dodajemy po jednym jajku, kolejne wbijając dopiero gdy poprzednie połączy się z masą.
- Na koniec wlewamy śmietankę i mieszamy do połączenia składników.
- Masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 175℃, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze 60 minut.
- Upieczony sernik studzimy stopniowo, przez pierwsze 10 minut w zamkniętym piekarniku, kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy na blat i zostawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu sernik obkrajamy nożykiem przy brzegach formy i odpinamy obręcz.
- Gotowy sernik polewamy około 1 cm. warstwą kremu cytrynowego.
LEMON CURD
- Cytryny sparzamy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Zewnętrzną, żółtą część skórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok do miseczki i przelewamy przez sitko.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Mieszamy.
- Miskę zawieszamy na garnku z gotującą się wodą i zaczynamy mieszać masę łyżką.
- Cały czas mieszając sprawdzamy czy masa robi się ciepła. Wówczas(cały czas mieszając) zaczynamy dodawać po łyżce zimnego masła. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia całkowicie się rozpuści. Proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut.
- Gdy masło całkowicie się rozpuści nie przerywamy mieszania, aż do momentu gdy masa zacznie wyraźnie gęstnieć ( może to zająć kolejne 10 minut).
- Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wygląda obłędnie, będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńZachwycający :)
OdpowiedzUsuńBajeczny sernik! :)
OdpowiedzUsuńIdealny, mogłabym taki jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuń