SERNIK PODWÓJNIE CYTRYNOWY

Sernik pyszny i orzeźwiający w smaku, o idealnie kremowej strukturze masy serowej. 
Przygotowałam go w wersji bezglutenowej na spodzie z mąki ryżowej, którą oczywiście możecie zastąpić mąką pszenną lub przygotować spód z rozdrobnionych ciasteczek i roztopionego masła, tak jak na przykład w TYM przepisie.
Wierzch sernika wykończyłam pysznym kremem cytrynowym LEMON CURD, który jest intensywny w smaku, puszysty i delikatny. Przygotowuje się go około 20 minut, ale w mało skomplikowany sposób i bez użycia miksera. 
Należy wykazać się cierpliwością i w żadnym wypadku nie przyspieszać przygotowywania kremu przez zwiększanie temperatury, gdyż z masy może zrobić się jajecznica.

SKŁADNIKI
SPÓD
  • 100 g mąki ryżowej/ orkiszowej/ pszennej lub ich mieszanki 
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże żółtko
  • mała szczypta soli
MASA SEROWA
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 750 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
  • skórka otarta z 1 cytryny( tylko żółta część) 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
LEMON CURD (2 szklanki)
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
WYKONANIE
  • Spód formy o średnicy 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175℃ bez termoobiegu.
  • SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. 
  • Dodajemy pokrojone w kosteczki zimne masło i rozcieramy palcami jak kruszonkę. Na koniec dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto łącząc składniki w kulę ( w razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody)
  • Ciastem wykładamy spód formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
  • MASA SEROWA: Do dzieży miksera wkładamy zmielony w maszynce lub rozmiksowany w malakserze twaróg oraz mąkę, cukier, sok i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy  na średnich obrotach miksera, około 2 minuty, aż masa będzie gładka i jednolita.
  • Dodajemy po jednym jajku, kolejne wbijając dopiero gdy poprzednie połączy się z masą.
  • Na koniec wlewamy śmietankę i mieszamy do połączenia składników.
  • Masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 175℃, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze 60 minut.
  • Upieczony sernik studzimy stopniowo, przez pierwsze 10 minut w zamkniętym piekarniku, kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy na blat i zostawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu sernik obkrajamy nożykiem przy brzegach formy i odpinamy obręcz.
  • Gotowy sernik polewamy około 1 cm. warstwą kremu cytrynowego.
LEMON CURD
  • Cytryny sparzamy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Zewnętrzną, żółtą część skórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok do miseczki i przelewamy przez sitko.
  • Jajka wbijamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Mieszamy.
  • Miskę zawieszamy na garnku z gotującą się wodą i zaczynamy mieszać masę łyżką.
  • Cały czas mieszając sprawdzamy czy masa robi się ciepła. Wówczas(cały czas mieszając) zaczynamy dodawać po łyżce zimnego masła. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia całkowicie się rozpuści. Proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut.
  • Gdy masło całkowicie się rozpuści nie przerywamy mieszania, aż do momentu gdy masa zacznie wyraźnie gęstnieć ( może to zająć kolejne 10 minut). 
  • Zestawiamy z ognia  i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

4 komentarze: