Tajemnica kruchych ciasteczek tkwi w proporcji masła do mąki. Masła powinno być, co najmniej pół wagi mąki. Musi być zimne i dobrej jakości, o zawartości tłuszczu minimum 82%. Reszta to już sama przyjemność. Przepis jest banalnie prosty, ciasto plastyczne, a ciasteczka po upieczeniu przepyszne i wprost rozpływające się w ustach. Smakują wszystkim bez wyjątku, a zapakowane w ozdobne pudełko lub metalową puszkę mogą być genialnym prezentem. W temperaturze pokojowej można je przechowywać do tygodnia.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI- 200 g mąki
- 125 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 rozmącone żółtko do posmarowania ciastek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
WYKONANIE
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy razem z cukrem pudrem, żółtkami i solą. Zagniatamy całość formując kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto podsypujemy mąką i jak najcieniej rozwałkowujemy.
- Wycinamy foremkami ciasteczka.
- Układamy na blaszce, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru trzcinowego.
- Pieczemy 8-12 minut ( w zależności od grubości ciasteczek) do lekkiego przyrumienienia.
Bardzo takie lubię, robię tylko troszkę grubsze
OdpowiedzUsuńNieco grubsze ciasteczka są trwalsze i nie pękają, łatwiej się je przenosi na blaszkę. Im cieńsze ciastka, tym delikatniejsze i bardziej kruche, na blaszkę przenoszę je przy użyciu łopatki; z grubszymi jest mniej problemów; jednak dla mnie im cieńsze ciastka tym lepsze ;-)
UsuńMniam, pyszności :) Nie ma jak ciasteczko na poprawę humoru :)
OdpowiedzUsuń