KRUCHE CIASTECZKA

Tajemnica kruchych ciasteczek tkwi w proporcji masła do mąki. Masła musi być co najmniej pół wagi mąki. Musi być zimne i  dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%. Reszta to już sama przyjemność. Przepis jest banalnie prosty, ciasto plastyczne, a ciasteczka po upieczeniu przepyszne i wprost rozpływające się w ustach. Smakują wszystkim bez wyjątku, a zapakowane w ozdobne pudełko lub metalową puszkę mogą być genialnym prezentem. W temperaturze pokojowej można je przechowywać do tygodnia.

SKŁADNIKI
  • 200 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 rozmącone żółtko do posmarowania ciastek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy razem z cukrem pudrem, żółtkami i solą. Zagniatamy całość formując kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu.
  • Schłodzone ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy, po czym wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, smarujemy rozmąconym żółtkiem i każde ciasteczko posypujemy szczyptą cukru trzcinowego.
  • Pieczemy przez około 8-12 minut ( w zależności od grubości ciasteczek) do lekkiego przyrumienienia.

3 komentarze:

  1. Bardzo takie lubię, robię tylko troszkę grubsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieco grubsze ciasteczka są trwalsze i nie pękają, łatwiej się je przenosi na blaszkę. Im cieńsze ciastka, tym delikatniejsze i bardziej kruche, na blaszkę przenoszę je przy użyciu łopatki; z grubszymi jest mniej problemów; jednak dla mnie im cieńsze ciastka tym lepsze ;-)

      Usuń
  2. Mniam, pyszności :) Nie ma jak ciasteczko na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń