PIERNIK Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ I KREMEM

Niezawodny i pyszny piernik, którego nie trzeba planować miesiąc wcześniej. Jest Aromatyczny, mięciutki i długo utrzymuje świeżość. Idealny dla amatorów pieczenia. Trzeba się naprawdę natrudzić, aby się nie udał ;-) Piernik przełożyłam żurawiną i kremem z kaszy manny. Z gęstą i błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki.Gotowy od razu po upieczeniu nie wymaga leżakowania. Długo zachowuje świeżość. Ważne jest, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Polecam wszystkim fanom piernika...i nie tylko.

SKŁADNIKI
CIASTO
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 2 szklanki mąki ( około 330 g)
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g masła
  • 6 jajek / żółtka i białka oddzielnie
  • 6  łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
KONFITURA ŻURAWINOWA
  • 230 g konfitury żurawinowej
  • 100 g suszonej żurawiny
KREM
  • 1 szklanka mleka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
GANASZ 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła
WYKONANIE

  • CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170℃ bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
  • W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika.
  • Wlewamy śmietanę i zagotowujemy całość. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • W szklanej lub metalowej misce ubijamy pianę z białek.
  • Do przestudzonej masy maślanej dodajemy żółtka, cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy i w trzech partiach dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Studzimy na kratce. 
  • KONFITURA:Do rondelka wkładamy konfiturę i suszoną żurawinę. Podgrzewamy mieszając co jakiś czas. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.
  • Odstawimy do przestygnięcia, blendujemy.
  • GANASZ: W malutkim rondelku lub w kąpieli wodnej zagotowujemy śmietankę i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło i całość starannie mieszamy.
  • KREM:W garnku zagotowujemy mleko z cukrem pudrem. Dodajemy kaszę mannę i chwilę gotujemy, aż zrobi się konsystencja budyniu. Zdejmujemy rondel z ognia. Studzimy.
  • Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce kaszy manny.
Wystudzony piernik kroimy na pół. Jedną część smarujemy konfiturą żurawinową, a drugą kremem. Składamy i polewamy czekoladowym ganaszem.

1 komentarz: