RYBA PO GRECKU

Świetna przekąska nie tylko od święta. Łatwa w przygotowaniu, wyraźna w smaku, a przede wszystkim zdrowa i niskokaloryczna. Jej bazę stanowi ryba -  użyłam filetów świeżego dorsza, choć możecie użyć właściwie każdej białej ryby np. sandacza, morszczuka czy mintaja. Do tego podduszona na oliwie cebulka, marchew, pietruszka i seler, szczodrze doprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Całość zaprawiona dużą ilością sosu pomidorowego.
Rybę możecie ułożyć w dużym płaskim naczyniu i zalać przygotowanym sosem z warzyw lub układać warstwami( sos-ryba-sos-ryba-sos) w mniejszym, lecz głębszym naczyniu. Ważne jest, aby rybę zalać gorącym jeszcze sosem, wówczas wchłonie część płynu, będzie nie przesuszona i delikatna. Aby smaki jeszcze lepiej się połączyły rybę z warzywami możecie ułożyć w żaroodpornej foremce, a następnie zapiec przez 15 minut w temperaturze 180℃ bez termoobiegu.
Rewelacyjnie smakuje na ciepło - tuż po wyjęciu z piekarnika, a schłodzona i przechowywana w lodówce będzie dobra przez 4 kolejne dni.
_____________________________

SKŁADNIKI
  • 1 kg filetów białej ryby ( użyłam dorsza) 
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 3 duże cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 cytryny
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta chili
  • szczypta cukru
opcjonalnie: 5 łyżek mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej ( można użyć też pszennej) do panierowania 
_______________________________
WYKONANIE
  • Rybę kroimy na mniejsze około 5 cm. kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  •  Rybę obtaczamy w mące i smażymy na patelni na 3 łyżkach oleju z dwóch stron na rumiano lub nacieramy oliwą, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez około 10 - 15 minut. Układamy w płaskim naczyniu
  •  Na tę samą patelnię na której smażyliśmy dorsza wrzucamy cebulę i podduszamy często mieszając przez około 5 minut. Wlewamy 3 łyżki ciepłej wody i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  • Gdy cebulka zrobi się szklista dodajemy starte warzywa oraz listki laurowe i ziele angielskie.  Podsmażamy całość na średnim gazie przez około 10 minut. Oprószamy solą, pieprzem, chili i czerwoną słodką papryką, podlewamy 3 szklanki gorącej wody i dusimy warzywa przez kolejne 10 - 15 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Odlewamy około 1/2 szklanki wywaru i  rozprowadzamy w nim koncentrat pomidorowy. Dodajemy do warzyw, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz szczyptę cukru. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gdyby warzywa były za suche podlewamy je wodą.
  • Ciepłe warzywa układamy na podsmażonej rybie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz