Pulpeciki w sosie koperkowym to świetny przepis, który polecam szczególnie dla dzieci, karmiących mam, a także dla tych wszystkich, którzy preferują tradycyjną i mało skomplikowaną kuchnię. Krótko obsmażane, a następnie ugotowane w wywarze, zawsze wychodzą delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują z wszelkiego rodzaju kaszami ugotowanymi na sypko lub z młodymi ziemniaczkami.
Jako dodatek do pulpecików świetnie sprawdzi się sałata ze śmietaną lub surówka z tartej marchewki z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny chrzanu.
Ugotowane pulpeciki wraz z sosem możemy przełożyć do czystych słoiczków i na gorąco zakręcić. Po wystygnięciu należy wstawić do je lodówki i w ten sposób przechowywać nawet do 10 dni.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI na około 4-6 porcji
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego (np. z szynki wieprzowej)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- około 1 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- mąka do obtoczenia
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
SOS KOPERKOWY
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki startej na tarce
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- PULPETY:Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Lekko odciskamy, przekładamy do dużej miski.
- Cebulę i czosnek ścieramy na tarce i przekładamy do miski z bułką. Dodajemy mielone mięso, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i dłońmi wyrabiamy na zwartą, gładką masę.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rumiano na 3 łyżkach oleju.
- SOS KOPERKOWY: Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Warzywa podsmażamy cały czas mieszając na średniej mocy palnika przez około 3 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Zalewamy bulionem lub wodą, próbujemy i ewentualnie doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Zagotowujemy.
- Do gotującego się wywaru wrzucamy usmażone klopsiki. Zmniejszamy ogień do minimum i podgotowujemy całość przez około 20 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
- W miseczce mieszamy mąkę, stopniowo dolewając śmietanę. Przelewamy do garnka z pulpetami, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez kolejne 3 minuty lub dłużej, aż sos lekko zredukuje się i zagęści.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz