PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Pulpeciki w sosie koperkowym to świetny przepis, który polecam szczególnie dla dzieci, karmiących mam, a także dla tych wszystkich, którzy preferują tradycyjną i mało skomplikowaną kuchnię. Krótko obsmażane, a następnie ugotowane w wywarze zawsze  wychodzą delikatne, mięciutkie i soczyste. Najlepiej smakują z wszelkiego rodzaju kaszami ugotowanymi na sypko lub z młodymi ziemniaczkami. 
Jako dodatek do pulpecików świetnie sprawdzi się sałata ze śmietaną lub surówka z tartej marchewki z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny chrzanu. 
Ugotowane pulpeciki wraz z sosem możemy przełożyć do czystych słoiczków i na gorąco zakręcić. Po wystygnięciu należy wstawić do je lodówki i w ten sposób przechowywać nawet do 10 dni.

SKŁADNIKI na około 4-6 porcji
PULPETY
  • 500 g mięsa mielonego (np. z szynki wieprzowej)
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce 
  • 1 cebula starta na tarce
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka namoczona w mleku (lub wodzie) i odciśnięta
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • mąka do obtoczenia 
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
SOS KOPERKOWY
  • 1 mała marchew starta na tarce oczkach
  • 1/2 pietruszki startej na tarce 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem 2-3 łyżek sosu sojowego
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki płynnej śmietanki 30% 
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • PULPETY:Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na 5-10 minut do namoczenia.
  • Zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, startą cebulę i czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy na zwartą, gładką masę z której zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące i podsmażamy z każdej strony na rumiano na 3 łyżkach oleju.
  • SOS KOPERKOWY:W szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Warzywa podsmażamy cały czas mieszając na średniej mocy palnika przez około 3 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Zalewamy bulionem lub wodą, próbujemy i ewentualnie doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. 
  • Do gotującego się wywaru wrzucamy usmażone klopsiki. Zmniejszamy ogień do minimum i podgotowujemy całość przez około 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
  • Na 7 minut przed końcem gotowania zagęszczamy sos 2 łyżkami mąki rozprowadzonymi w 4 łyżkach śmietanki 30% i 2 łyżkach gorącego bulionu.  Pamiętajmy, aby śmietankę dodawać do mąki stopniowo, cały czas energicznie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Na koniec łączymy z bulionem. Po wymieszaniu przelewamy wszystko do garnka z pulpecikami. Gotujemy bez przykrycia przez kolejne 3 minuty lub dłużej, aż sos lekko zredukuje się i zagęści.
  • Na koniec dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz