PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Pulpeciki w sosie koperkowym to świetny przepis, który polecam szczególnie dla dzieci, karmiących mam, a także dla tych wszystkich, którzy preferują tradycyjną i mało skomplikowaną kuchnię. Krótko obsmażane, a następnie ugotowane w wywarze, zawsze wychodzą delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują z wszelkiego rodzaju kaszami ugotowanymi na sypko lub z młodymi ziemniaczkami. 
Jako dodatek do pulpecików świetnie sprawdzi się sałata ze śmietaną lub surówka z tartej marchewki z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny chrzanu. 
Ugotowane pulpeciki wraz z sosem możemy przełożyć do czystych słoiczków i na gorąco zakręcić. Po wystygnięciu należy wstawić do je lodówki i w ten sposób przechowywać nawet do 10 dni.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI na około 4-6 porcji
PULPETY
  • 500 g mięsa mielonego (np. z szynki wieprzowej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka 
  • około 1 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • mąka do obtoczenia 
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
SOS KOPERKOWY
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 pietruszki startej na tarce 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% 
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • PULPETY:Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Lekko odciskamy, przekładamy do dużej miski.
  • Cebulę i czosnek ścieramy na tarce i przekładamy do miski z bułką. Dodajemy mielone mięso, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i dłońmi wyrabiamy na zwartą, gładką masę.
  •  Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rumiano na 3 łyżkach oleju.
  • SOS KOPERKOWY: Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  • W szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Warzywa podsmażamy cały czas mieszając na średniej mocy palnika przez około 3 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Zalewamy bulionem lub wodą, próbujemy i ewentualnie doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Zagotowujemy.
  • Do gotującego się wywaru wrzucamy usmażone klopsiki. Zmniejszamy ogień do minimum i podgotowujemy całość przez około 20 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
  • W miseczce mieszamy mąkę, stopniowo dolewając śmietanę. Przelewamy do garnka z pulpetami, mieszamy i zagotowujemy.  Gotujemy bez przykrycia przez kolejne 3 minuty lub dłużej, aż sos lekko zredukuje się i zagęści.
  • Na koniec dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz