TORT MARCHEWKOWY

Fantastyczne ciasto, o ciekawej wilgotnej i równocześnie puszystej strukturze, które idealnie komponuje się z lekko kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki oraz delikatnym śmietankowym kremem. Można je upiec w jednej formie o średnicy około 23 cm., po ostudzeniu przekroić na dwa blaty i dodatkowo nasączyć lemoniadą lub zaparzoną słodką herbatą. Przepis jest banalnie prosty i szybki do wykonania, a efekt za każdym razem oszałamiający. Ciasto idealne do krojenia - miękkie i wilgotne, ale nie rozpadające się. Długo zachowuje świeżość. __________________________________________

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 220 g (1,5 szklanki) mąki tortowej 
  • 200 ml oleju
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g marchewki startej na tarce o małych oczkach
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
KREM
  • 75 g miękkiego masła w temp. pokojowej
  • 300 g gładkiego serka np. Mascarpone lub tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie  lub rozmiksowanego w malakserze
  • 1- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
  •  smażona w cukrze skórka pomarańczowa lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy, uprażone na suchej patelni płatki migdałów 
  • 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki wymieszane z 3 łyżkami Nutelli
___________________________________________________
WYKONANIE
2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcze
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ ( grzanie góra/dół bez termoobiegu)
  • CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Mieszamy.
  • W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie cały czas ubijając cienkim strumieniem dolewamy olej. Do tak powstałej masy dosypujemy suche składniki i dokładnie wszystko mieszamy.
  • Startą marchewkę, skórkę pomarańczową i migdały łączymy z masą i wszystko delikatnie i krótko mieszamy silikonową łopatką. Po połowie ciasta wylewamy do przygotowanych wcześniej foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. Upieczone blaty ciasta wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • KREM: Do miski wkładamy miękkie masło i cukier. Miksujemy, aż zrobi się jasne i puszyste. Zmniejszamy obroty, dodajemy serek i ucieramy na gładką masę.
  • Wystudzone ciasta wyjmujemy z form. Na pierwszym blacie rozcieramy łyżką warstwę konfitury, z Nutellą, wykładamy połowę masy serowej i przyciskamy drugim blatem. Na wierzch tortu nakładamy pozostałą masę serową i dekorujemy ciasto kandyzowaną lub świeżo otartą skórką z pomarańczy i  płatkami prażonych migdałów.

1 komentarz: