CZEKOLADOWE WHOOPIE PIES

Moje dzieci oszalały na punkcie tych amerykańskich ciastek, które precyzyjniej rzecz ujmując są czymś pomiędzy delikatnym ucieranym ciastem a ciasteczkami. Ich struktura jest pulchna i mięciutka  jak w najlepszym czekoladowym cieście, natomiast kształtem przypominają klasyczne ciasteczka przez co świetnie sprawdzają się na imprezach typu finger food lub jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Do tego długo pozostają świeże ( najlepiej przechowywać je w pojemniku na ciasto).
Przełożyłam je kremem z masła orzechowego, ale dobrze smakują też z powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną, czy nutellą wymieszaną z mascarpone lub śmietankowym twarożkiem. Z podanego przepisu wyszły mi 2 blachy ciastek (około 14 podwójnych sztuk), które piekłam w 2 partiach. W czasie, gdy piekły się pierwsze ciastka drugą część ciasta trzymałam w lodówce.
Od razu po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie i delikatne dlatego należy je pozostawić do lekkiego przestudzenia.

SKŁADNIKI 
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
CIASTKA
  • 80 g miękkiego masła 
  • 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 2  żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 250 g)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
KREM
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki masła orzechowego
WYKONANIE
  • CIASTKA: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu, blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  •  W drugiej misce miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Kiedy będzie pulchne i delikatne dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. W trzech partiach dosypujemy mąkę z dodatkami oraz dolewamy mleko, po każdym dodaniu krótko miksując na niskich obrotach miksera (tylko do połączenia się składników).
  • Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta i układamy (nie rozsmarowujemy) na przygotowanej wcześniej blaszce zachowując około 3 cm odstępy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 9 minut. Po upieczeniu natychmiast wyciągamy na blat i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Zimne ciastka przekładamy kremem lub powidłami.
  • KREM: Miękkie masło dokładnie miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, aż krem zrobi się jasny i puszysty (około 5 minut)

1 komentarz:

  1. Mniam, wyglądają jak takie czekoladowe kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń