DROŻDŻÓWKI Z SEREM


Mój ulubiony przepis na drożdżówki, który jest bazą dla wielu słodkich bułeczek. Piekę je z różnym nadzieniem i w wielu kształtach. Często wypełniam domowymi powidłami, budyniem lub czekoladą. W sezonie letnim wykorzystuję świeże owoce. Na etapie przygotowywania ciasto jest bardzo plastyczne, delikatne i szybko wyrasta. Po upieczeniu bułeczki są leciutkie i puszyste, a nadzienie z serka wprost rozpływa się w ustach. Drożdżówki najlepiej jest przechowywać w pojemniku na ciasto lub zapakować w torebki na  mrożonki i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Przed podaniem wystarczy owinąć je w (namoczony w wodzie i odciśnięty w dłoniach) arkusz papieru do pieczenia i lekko podgrzać  w piekarniku (bez włączonej funkcji termoobiegu) lub na patelni pod przykryciem, na minimalnej mocy palnika. Za każdym razem podgrzanie bułeczek znacznie je odświeży.     Jako wykończenie polecam zrobić lukier ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny, pomarańczy lub mandarynek. Ewentualnie oprószyć bułeczki cukrem pudrem.  
Białka możemy wykorzystać do przygotowania np. mini bezbez z kremem pomarańczowym lub torcika z kremem karmelowym .
SKŁADNIKI / ok. 12-14 sztuk
DROŻDŻÓWKI
  • 400 g mąki pszennej 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 125 g masła
  • 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka ( 1 szklanka)
  • 3 żółtka ( w temp. pokojowej)
  • 4  łyżki cukru
  • szczypta soli
MASA SEROWA
  • 500 g tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego trzykrotnie lub rozmiksowanego w malakserze
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka  cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy
DODATKOWO: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka; LUKIER: szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
WYKONANIE
  • MASA SEROWA: W miseczce rozcieramy widelcem twaróg z jajkami, skórką pomarańczową oraz z cukrem i cukrem z wanilią.
  • DROŻDŻÓWKI: Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie.
  • Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wylewamy na mąkę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły ( na około 10-15 minut).
  • Masło roztapiamy i lekko schładzamy.
  • 3 żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na jasną, puszystą masę.
  • Do mąki z zaczynem dodajemy szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem oraz pozostałe pół szklanki mleka i 2 łyżki cukru. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie. 
  • Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek dzieży ( lub od rąk) i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, podsypujemy mąką i wyciągamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy dłońmi (na tym etapie ciasto powinno być delikatne, lekkie i elastyczne), formujemy w kulę i wkładamy do dużej miski, którą następnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. obok grzejnika) do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części z których formujemy kulki (zawijając ciasto pod spód). Możemy także rozwałkować ciasto na grubość 2 cm i wycinać w nim kółka o średnicy około 7 cm.
  • Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200℃ ustawiając opcję góra/dół bez termoobiegu.
  • Używając szklanki z niedużym dnem w każdej bułeczce robimy wgłębienie mocno dociskając spód szklanki. Miejsce to wypełniamy masą serową.
  • Za pomocą pędzelka smarujemy bułeczki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem
  • Pieczemy 20 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na kratce i dekorujemy lukrem.

7 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie. :) Zachowują świeżość na kolejne dni po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są w dniu upieczenia, ale zachowują świeżość przez 2 kolejne dni. Przechowujemy je pod przykryciem lub w lodówce. Przed podaniem najlepiej podgrzać.
      pozdrawiam

      Usuń
  2. rewelacja! moje ulubione to własnie z serem :) zjadłabym ze cztery moge?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wszystkie drożdżówki zostały już zjedzone:-( ale zachęcam do wypróbowania przepisu. Nie jest trudny, a bułeczki wychodzą pyszne
      Pozdrawiam serdecznie:p

      Usuń
  3. Mniam, z serem to zdecydowanie jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W przepisie brakuje inf. na jakim etapie dodajemy roztopione masło

    OdpowiedzUsuń