KASZA JAGLANA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I FETĄ

Najlepszy dodatek do pieczonych i smażonych mięs - zdrowa, orzeźwiająca, kolorowa sałatka z kaszy jaglanej, grillowanej papryki i cukinii oraz fety. Posypana posiekaną natką pietruszki, drobno pokrojoną czerwoną cebulą, a na koniec polana czosnkowym vinaigrettem, który idealnie dopełnia smak całości i fajnie łączy wszystkie smaki.  Niewątpliwą zaletą sałatki jest fakt, że można ją podawać zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Możecie przygotować wszystkie składniki z wyprzedzeniem i do czasu, gdy będą potrzebne przechowywać (pod przykryciem) w lodówce. Najlepiej wymieszać je tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI / 4 porcje
SAŁATKA
  • 150 g (3/4 szklanki) kaszy jaglanej
  • 450 ml bulionu lub wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4-5 suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 60 g sera feta
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżka oliwy
WINEGRET
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju ze słoiczka z pomidorami
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • WINEGRET: Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu, a następnie stopniowo cały czas mieszając wlewamy oliwę. Mieszamy energicznie do połączenia składników w jednolity dressing. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • SAŁATKA: Kaszę płuczemy na gęstym sicie, przelewamy wrzątkiem, wsypujemy do niskiego i szerokiego garnka. Wlewamy świeżą wodę lub bulion, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy 1 łyżkę oliwy. Gotujemy na średnim gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn, ale nie będzie rozgotowana. Ugotowaną kaszę przesypujemy na talerz. zostawiamy do ostudzenia.
  • Do szerokiej miski wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, skórkę otartą z cytryny oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę.
  • Cukinię myjemy, odkrawamy końce, kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę znów na pół (wzdłuż). Każdą ćwiartkę kroimy w plasterki o grubości około 0,7 cm. Przekładamy do miseczki, nacieramy odrobiną oliwy.
  • Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy w szerokie pasy, tak aby na końcu zostało nam samo gniazdo nasienne z ogonkiem. Paski papryki wkładamy do miski i nacieramy oliwą.
  • Na dużym gazie rozgrzewamy patelnię grillową. Ręcznik papierowy nasączamy olejem i smarujemy nim patelnię. Układamy kawałki papryki skórą do dołu i grillujemy ok. 15 minut na umiarkowanym gazie. Obok papryki układamy cukinie i grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Gotowe warzywa wykładamy na półmisek i zostawiamy do przestygnięcia. Papryki kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Zgrillowane warzywa dodajemy do miski z suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cebulą. Polewamy przygotowanym wcześniej vinaigrettem. Dodajemy kaszę jaglaną. Mieszamy, wierzch sałatki posypujemy rozkruszoną fetą oraz płatkami chili.

2 komentarze:

  1. Jaglanej na wytrawnie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalie, w takim razie spróbuj koniecznie. To doskonały dodatek do mięs i ryb, lub lekkie samodzielne danie. Grillowane warzywa możesz zastąpić świeżymi: ogórkami, pomidorami, rzodkiewką. Warto eksperymentować:-)
      Pozdrawiam

      Usuń