Najlepszy dodatek do pieczonych i smażonych mięs - zdrowa, orzeźwiająca, kolorowa sałatka z kaszy jaglanej, grillowanej papryki i cukinii oraz fety. Posypana natką pietruszki, drobno pokrojoną czerwoną cebulą, a na koniec polana czosnkowym vinaigrette, który idealnie dopełnia smak całości i fajnie łączy wszystkie smaki. Niewątpliwą zaletą sałatki jest fakt, że można ją podawać zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Możecie przygotować wszystkie składniki z wyprzedzeniem i do czasu, gdy będą potrzebne przechowywać (pod przykryciem) w lodówce. Najlepiej wymieszać je tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI / 4-6 porcjiSAŁATKA
- 150 g (3/4 szklanki) kaszy jaglanej
- 450 ml bulionu lub wody
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
- 1 mała czerwona cebula
- 6 suszonych pomidorów ze słoiczka
- 60 g sera feta
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżka oliwy
WINEGRET
- sok wyciśnięty z 1/2 małej cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju ze słoiczka z pomidorami
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- WINEGRET: Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu, a następnie stopniowo cały czas mieszając wlewamy oliwę. Mieszamy energicznie do połączenia składników w jednolity dressing. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- SAŁATKA: Kaszę płuczemy na gęstym sicie, przelewamy wrzątkiem, wsypujemy do niskiego i szerokiego garnka. Wlewamy świeżą wodę lub bulion, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy 1 łyżkę oliwy. Gotujemy na średnim gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn, ale nie będzie rozgotowana. Ugotowaną kaszę przesypujemy na talerz. zostawiamy do ostudzenia.
- Do szerokiej miski wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, skórkę otartą z cytryny oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę.
- Cukinię myjemy, odkrawamy końce, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w niezbyt cienkie plastry. Paprykę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski, mieszamy z 1 łyżką oliwy.
- Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy pokrojone warzywa i grillujemy 2-3 minuty, aż będą al dente.
- Dodajemy do miski z suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cebulą. Polewamy przygotowanym wcześniej winegretem.
- Dodajemy kaszę jaglaną i delikatnie mieszamy.
- Posypujemy rozkruszoną fetą oraz płatkami chili.
Jaglanej na wytrawnie jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNatalie, w takim razie spróbuj koniecznie. To doskonały dodatek do mięs i ryb, lub lekkie samodzielne danie. Grillowane warzywa możesz zastąpić świeżymi: ogórkami, pomidorami, rzodkiewką. Warto eksperymentować:-)
UsuńPozdrawiam