Krótko smażona pierś perliczki wyszła krucha, soczysta i aromatyczna. Podałam ją z karmelizowanymi buraczkami i mocno aromatycznym sosem z czerwonego wina oraz kremu balsamicznego. Puree selerowe, jest znakomitym dodatkiem do wszystkich smażonych i pieczonych mięs.
Buraczki można upiec dzień wcześniej i do czasu, gdy będą potrzebne przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI / 2 porcjePERLICZKA
- 2 piersi perliczki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
KARMELIZOWANE BURACZKI
- 2 średnie buraki
- 150 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina
- 3-4 łyżki kremu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła (20 g)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
PUREE Z SELERA
- 1 mały seler
- 1 szklanka mleka lub wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła (20 g)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE
- BURACZKI: Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Buraczki myjemy i każdy oddzielnie zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę lub do momentu, aż wbity widelec lub patyczek do szaszłyków lekko zagłębi się w miąższu. Upieczone buraki wyjmujemy z folii i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Obieramy ze skóry i kroimy w 1-1,5 cm grubości plastry, a następnie w kostkę.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone buraczki. Obsmażamy cały czas mieszając przez około 3 minuty. Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy wino. Chwilę odparowujemy, dodajemy krem balsamiczny i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy na minimalnym płomieniu.
- PUREE Z SELERA: Seler obieramy, kroimy w grube plastry, a następnie w kostkę. Wkładamy do szerokiego rondla, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i zalewamy wrzątkiem lub mlekiem - minimalnie ponad wysokość selera. Lekko doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości pod lekko uchyloną pokrywką. Miękki seler miksujemy z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- PIERŚ PERLICZKI myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy gałązkę rozmarynu i kładziemy piersi perliczki. Smażymy z obu stron na rumiano zaczynając od strony skóry (około 7 minut), a następnie przez około 3 minuty od strony mięsa. Na minutę przed końcem smażenia na patelnię dorzucamy rozgnieciony lub wyciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Spienionym masłem polewamy pierś perliczki i zdejmujemy patelnię z ognia. Odstawiamy na 2-3 minuty, aby mięso odpoczęło.
Na talerz wykładamy 2 łyżki puree z selera i układamy na nim pokrojoną w plastry pierś perliczki. Obok układamy karmelizowane buraczki i polewamy je sosem winno-balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz