CIASTO KUBECZKOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM



Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jak każde jednak ciasto z dodatkiem mleka, jogurtu czy maślanki, tak także i to ciasto obciążone jest ryzykiem zakalca. Należy pamiętać, aby wszystkie użyte w przepisie składniki miały temperaturę pokojową, mąka była przesiana, a wszystko razem nie mieszane zbyt długo - tylko do połączenia składników. Poza tym ciasto ma same zalety: nie wymaga ubijania piany, ucierania masła, a nawet wyciągania miksera. Do odmierzania składników służy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankowy krem z mascarpone i niewielkiej ilości mleczka skondensowanego. Jeśli szkoda nam otwierać całą puszkę mleka lub brakuje go w naszej spiżarni możemy zastąpić je sokiem z cytryny lub z pomarańczy i całość dosłodzić niewielką ilością cukru pudru.
Jeśli chcielibyście podać ciasto bez kremu, wówczas polecam upiec je w mniejszej foremce ( będzie wyższe) i ewentualnie zwiększyć ilość dodanych owoców. 

SKŁADNIKI
CIASTO
do odmierzania składników wykorzystujemy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym o pojemności około 180 ml
  • 2 kubeczki mąki
  • 2 jajka (L) roztrzepane 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 1 kubeczek cukru ( można dać mniej)
  • nieco ponad 1/2 kubeczka oleju
DODATKOWO owoce np. 1 gruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę
FROSTING ŚMIETANKOWY
  • 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej)
  • 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
MUS MALINOWY
  • 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1-2 łyżki cukru
WYKONANIE
  • CIASTO: Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około 21 x 27  cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190℃ ustawiając funkcję grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • W dużej misce łączymy jogurt naturalny z cukrem, jajkami. ekstraktem z wanilii i olejem. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Wrzucamy pokrojone w kostkę owoce i wszystko krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto w mniejszej foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać.
  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • ŚMIETANKOWY FROSTING: Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników.
  • MUS Z MALIN: Maliny wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z palnika, gdy owoce całkowicie się rozpadną i lekko zgęstnieją. Gotowy mus przecieramy przez sitko.
Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy wierzch. Łyżką wykładamy niewielkie porcje musu i używając wykałaczki lub patyczka do szaszłyków łączymy je rysując ósemki.
Pozostały mus przelewamy do szklanki lub miseczki i podajemy razem z pokrojonym na porcje ciastem
Ciasto przechowujemy do 3 dni w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz