CIASTO KUBECZKOWE - JOGURTOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM



Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jak każde jednak ciasto z dodatkiem mleka, jogurtu czy maślanki, tak także i to ciasto obciążone jest ryzykiem zakalca. Należy pamiętać, aby wszystkie użyte w przepisie składniki miały temperaturę pokojową, mąka była przesiana, a wszystko razem nie mieszane zbyt długo - tylko do połączenia składników. 
Poza tym ciasto ma same zalety: nie wymaga ubijania piany, ucierania masła, a nawet wyciągania miksera. Do odmierzania składników służy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankowy krem z mascarpone i niewielkiej ilości mleczka skondensowanego. Jeśli szkoda nam otwierać całą puszkę mleka lub brakuje go w naszej spiżarni możemy zastąpić je sokiem z cytryny lub pomarańczy i całość dosłodzić niewielką ilością cukru pudru.

SKŁADNIKI
CIASTO
do odmierzania składników wykorzystujemy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym, o pojemności 180 ml
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 2 kubeczki cukru ( można dać mniej)
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka (M)
  • 2 kubeczki mąki (270 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO: gruszka lub jabłko (obrane i pokrojona w kostkę)

FROSTING ŚMIETANKOWY
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego 
MUS MALINOWY
  • 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
WYKONANIE
  • CIASTO:  Jajka i jogurt wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180℃ ustawiając funkcję grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • W dużej misce mieszamy jogurt z cukrem, olejem i jajkami.
  • Wprost do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, opcjonalnie dodajemy owoce i wszystko krótko mieszamy (łyżką lub szpatułką), tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto w mniejszej foremce będzie piekło się dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać.
  • Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • ŚMIETANKOWY FROSTING: Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników.
  • MUS Z MALIN: Maliny wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z palnika, gdy owoce całkowicie się rozpadną i lekko zgęstnieją. Gotowy mus przecieramy przez sitko.
  • Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy wierzch.
  • Łyżką wykładamy niewielkie porcje musu i używając wykałaczki lub patyczka do szaszłyków łączymy je rysując ósemki.
  • Pozostały mus przelewamy do szklanki lub miseczki i podajemy razem z pokrojonym na porcje ciastem
  • Ciasto przechowujemy do 3 dni w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz