Piękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia. Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko.
Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku - zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym awokado oraz lekko pikantnym serem pleśniowym. Całość skropiłam kremowym miodowo-musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni.
SKŁADNIKI / 2 porcje
SAŁATKA
- 2 nieduże buraki
- 1 awokado
- 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie)
- 4 łyżki pestek dyni
- 75 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki kremu balsamicznego
- 1 łyżka masła (20 g)
WINEGRET
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam taką)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy lub oleju
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż zaczną pachnieć i lekko się przyrumienią.
- Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC bez termoobiegu przez około 1 godzinę (lub krócej w zależności od wielkości buraków) lub do momentu, aż wbity widelec z łatwością zagłębi się w miąższu. Upieczone buraki wyjmujemy z folii, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone buraczki. Obsmażamy cały czas mieszając przez około 2 minuty. Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy wino. Chwilę odparowujemy i dodajemy krem balsamiczny i cukier. Smażymy mieszjąc, aż buraczki ze wszystkich stron pokryją się glazurą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy na minimalnym płomieniu. Przekładamy do salaterki.
- Awokado kroimy w kostkę, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do buraczków.
- Ser kroimy w drobniutką kosteczkę i rozkładamy na sałatce. Posypujemy pestkami dyni.
- W miseczce mieszmy dwa rodzaje musztardy. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Łyżka po łyżce wlewamy oliwę za każdym razem energicznie mieszając do połączenia składników (powinniśmy otrzymać gęsty i jednolity sos). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Polewamy sałatkę.
- Podajemy od razu.
świetna sałatka, pełna kolorów i smaków!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki i awokado, coś dla mnie.
OdpowiedzUsuń