JABŁKOWE BROWNIE

Proste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem i polać polewą toffee lub pozostawić bez żadnych dodatków. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa śiweżość. 

Jak w każdym cieście ucieranym także i tu należy przestrzegać kilku zasad, aby uniknąć zakalca.
Przede wszystkim składniki których użyjemy powinny mieć temperaturę pokojową, suche składniki należy przesiać, a masło bardzo dokładnie utrzeć na jasny puch. Pamiętajmy też, aby po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo. Wystarczy przemieszać je szpatułką, tylko do połączenia składników.
Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie lekkie i puszyste.

Przepis pochodzi z książki Amy Traverso " The Apple Lover's Cookbook"
SKŁADNIKI
CIASTO
  • 120 g masła ( w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 1 duże jajko (L)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 duże jabłka obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę
SOS TOFEE
  • ⅓ szklanki masła
  • ⅓ szklanki cukru
  • ¾ szklanki śmietanki 30% lub 36%
WYKONANIE
  • CIASTO:Piekarnik nagrzewamy do temp. 175°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy.
  • W drugiej misce ucieramy miękkie masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta  (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy pokrojone jabłka oraz orzechy, mieszamy.
  •  W dwóch-trzech porcjach dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na około 30-35 minut do piekarnika.
  • Upieczone brownie zostawiamy w blaszce przez 10 minut, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. 
  • SOS TOFFEE: W rondelku (najlepiej z grubym dnem) roztapiamy masło, dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając przez około 5 minut (uważamy, aby nie przypalić masy). Gdy cukier lekko zbrązowieje wlewamy śmietankę kremówkę i gotujemy, aż masa zredukuje się i lekko zgęstnieje. Gotowy sos przelewamy do dzbanuszka lub miseczki i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. oj takie brownie jadłabym i jadłabym. uwielbiam jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, tylko czy brownie bez czekolady to wciąż brownie?;) Tak czy siak wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką klasycznego brownie, ale z ciekawości i dla porównania i takiego chętnie bym pojadła.

    OdpowiedzUsuń