JABŁKOWE BROWNIE

Proste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. 
Można posypać je cukrem pudrem lub pozostawić bez żadnych dodatków. 
Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa świeżość. Serwujemy z domowym sosem toffee i opcjonalnie gałką waniliowego loda.

Jak w każdym cieście ucieranym także i tu należy przestrzegać kilku zasad, aby uniknąć zakalca.
Przede wszystkim składniki których użyjemy powinny mieć temperaturę pokojową, suche składniki należy przesiać, a masło bardzo dokładnie utrzeć na jasny puch. Pamiętajmy też, aby po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo. Wystarczy przemieszać je szpatułką, tylko do połączenia składników.
Dzięki temu, po upieczeniu będzie lekkie i puszyste.

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 125 g masła ( w temperaturze pokojowej)
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej 
  • 100 g cukru (1/2 szklanki) 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 duże jabłka obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę
  • mała szczypta soli
SOS TOFFEE
  • 1/4  szklanki masła
  • 1/4 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka śmietanki 30% 
WYKONANIE
  • CIASTO:Piekarnik nagrzewamy do temp. 175°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy.
  • W drugiej misce ucieramy miękkie masło stopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta  (około 8 minut). Wbijamy jajka i ubijamy 2 minuty. Dodajmy pokrojone jabłka oraz orzechy, mieszamy.
  • Dosypujemy mąkę i krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników.
  • Przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika.
  • Zostawiamy w blaszce do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. 
  • SOS TOFFEE: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, zagotowujemy i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 15 minut, aż sos zredukuje się i zgęstnieje (dodatkowo zgęstnieje po ostygnięciu).
  • Przelewamy do dzbanuszka lub miseczki i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. oj takie brownie jadłabym i jadłabym. uwielbiam jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, tylko czy brownie bez czekolady to wciąż brownie?;) Tak czy siak wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką klasycznego brownie, ale z ciekawości i dla porównania i takiego chętnie bym pojadła.

    OdpowiedzUsuń