TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I TRUSKAWKAMI


Rewelacyjny i bardzo efektowny, a przede wszystkim wielokrotnie wypróbowany deser. Kruchutkie i delikatne krążki bezowe tym razem przełożyłam puszystym i lekkim kremem kawowym oraz świeżymi truskawkami. Idealnym wykończeniem okazał się sos truskawkowo-waniliowy, który świetnie wzbogacił smak torciku .
Pamiętajcie, że dobrze ubita beza po wyłożeniu na blachę nie powinna rozlewać się na boki , ale powinna być puszysta, lśniąca i sztywna. Białka należy ubijać  tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Najlepiej jest sprawdzić rozcierając odrobinę masy między palcami ( nie powinniśmy wyczuwać kryształków cukru). Blaty bezowe można przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać je bez przykrycia na blacie kuchennym.
___________________________________________

SKŁADNIKI
BEZA
  • 4 białka (L) w temp. pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
KREM
  • 250 ml śmietany 30% (długo schładzanej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu
  • ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii
SOS TRUSKAWKOWO-WANILIOWY
  • 200 g truskawek pokrojonych w drobną kostkę
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii
DODATKOWO: świeże truskawki do przełożenia / umyte, odszypułkowane i pokrojone 
_____________________________________
WYKONANIE
  • BEZA: Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek i przelewamy do czystej i suchej misy miksera. Piekarnik rozgrzewamy do 120ºC z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim dwa okręgi o średnicy około 21 cm.
  • Białka ubijamy początkowo na niskich obrotach miksera stopniowo zwiększając je do momentu otrzymania lekko sztywnej pianki tzw. "soft peaks" czyli "miękkich wierzchołków". Wówczas łyżka połyżce zaczynamy dosypywać cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Po dodaniu ostatniej porcji cukru miksujemy jeszcze około 3 minuty w celu ustabilizowania piany.
  • Pianę wykładamy na narysowane na papierze okręgi. Wypukłą stroną łyżki wygładzamy jeden krążek bezy, wierzch drugiego formujemy tworząc fantazyjne wierzchołki.
  • Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ½ godziny, następnie zmniejszamy temperaturę do 100ºC i suszymy bezę przez około 2 godziny. Upieczone bezy studzimy w zamkniętym piekarniku.
  • SOS TRUSKAWKOWO-WANILIOWY: Truskawki wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i ziarenka oraz laskę wanilii. Skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy doprowadzając do zagotowania. Gotujemy na małym gazie przez około 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, wyjmujemy laskę wanilii. Ewentualnie blendujemy.
  • KREM KAWOWY: Do filiżanki wsypujemy 2 łyżki kawy i zalewamy je 1 łyżką wrzątku. Odstawiamy do calkowitego ostygnięcia.
  • Zimną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. W drugiej miseczce krótko (około 1 minutę) ubijamy mascarpone z rozpuszczoną kawą (możemy użyć rózgi, którą ubijaliśmy śmietanę) i ziarenkami wanilii. Ubitą śmietankę w trzech porcjach dodajemy do serka i delikatnie mieszamy starając się nie zniszczyć delikatnej struktury masy.
  • Na paterze układamy płaski blat bezowy, wykładamy połowę kremu, układamy warstwę pokrojonych truskawek i drugą połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem bezowym (nierówną powierzchnią do góry). Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
  • Tort bezowy kroimy na porcje ostrym nożem z piłką. Podajemy z sosem truskawkowo-waniliowym.

2 komentarze: