MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Pyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bazie mascarpone i śmietanki kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość udekorowałam listkami mięty i cieniutkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany.

Spód ciasta można upiec nawet dwa dni wcześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać na kuchennym blacie. Krem i truskawki nakładamy przed samym podaniem.

SKŁADNIKI na formę o wymiarach 20x30 cm
KRUCHY SPÓD
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 70 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
  • 40 g cukru
  • 1 jajko lub 2 łyżki bardzo zimnej wody
GANACHE CZEKOLADOWY
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 ml śmietany 30%
  • 25 g masła lub 1-2 łyżki oleju
KREM
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin)
  • 1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
TRUSKAWKI
  • 200 g truskawek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
DODATKOWO: pokruszone bezy, listki mięty, płatki czekolady*

* 50 g czekolady rozpuszczamy w rondelku i cienką warstwą rozsmarowujemy na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wkładamy do lodówki. Zimną czekoladę, łamiemy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta

WYKONANIE
  • KRUCHY SPÓD: Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła lub rozcieramy w palcach , aż powstanie drobna kruszonka. 
  • Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w kulę. 
  • Ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma. 
  • Razem z papierem przekładamy do formy i formujemy 1 cm rant. 
  • Spód dziurkujemy widelcem i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (grzanie góra/dół bez termoobiegu), wstawiamy blaszkę ze schłodzonym ciastem i pieczemy około 40 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika.
  • TRUSKAWKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy. 
  • W miseczce mieszamy z 2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżki miodu i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii. 
  • Truskawki kroimy na ćwiartki i przekładamy do salaterki z dressingiem miodowo-cytrynowym. Mieszamy.
  • GANACHE CZEKOLADOWY: W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i masło. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Rozprowadzamy na kruchym spodzie, wyrównujemy wierzch.
  • KREM: Do miseczki wkładamy serek mascarpone, śmietankę, ziarenka wanilii i cukier puder. 
  • Ubijamy na średnich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję ubitej na sztywno śmietany.
  • Gotowy krem wykładamy na warstwę czekolady i do czasu podania przechowujemy w lodówce.
  • Przed samym podaniem na wierzchu układamy odsączone truskawki, posypujemy listkami mięty, płatkami czekolady i ewentualnie pokruszonymi bezikami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz