MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Pyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bazie mascarpone i śmietanki kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość udekorowałam listkami mięty i cieniutkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany.

Spód ciasta można upiec jeden,  dwa dni w cześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać w chłodnym miejscu. Krem i truskawki nakładamy przed samym podaniem.

SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 20x30 cm
KRUCHY SPÓD
  • 150 g zimnego masła
  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
GANACHE CZEKOLADOWY
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka miodu lub cukru (można pominąć)
  • 25 g masła
KREM
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30% (bardzo zimnej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
TRUSKAWKI
  • 200 g truskawek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
DODATKOWO: pokruszone bezy, listki mięty, płatki czekolady*
* 50 g czekolady rozpuszczamy w rondelku i cienką warstwą rozsmarowujemy na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wkładamy do lodówki. Zimną czekoladę, łamiemy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta
WYKONANIE
  • KRUCHY SPÓD: Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła lub rozcieramy w palcach , aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w kulę. 
  • Ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma. razem z papierem przekładamy do formy i formujemy 1 cm rant. Spód dziurkujemy widelem i wkładamy na około30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (grzanie góra/dół bez termoobiegu), wstawiamy blaszkę ze schłodzonym ciastem i pieczemy około 40 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika.
  • TRUSKAWKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy. W miseczce mieszamy 1-2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżki miodu i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki i przekładamy do salaterki z dressingiem miodowo-cytrynowym. Mieszamy.
  • GANACHE CZEKOLADOWY: W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i masło oraz miód jeśli używamy. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Ganache rozprowadzamy na kruchym spodzie, wyrównujemy wierzch.
  • KREM: Do miseczki wkładamy serek mascarpone, śmietankę, ziarenka wanilii i cukier puder. Ubijamy na średnich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję ubitej na sztywno śmietany.
  • Gotowy krem wykładamy na warstwę czekolady ( najlepiej przed samym podaniem). Na kremie układamy truskawki, posypujemy listkami mięty, płatkami czekolady i ewentualnie pokruszonymi bezikami. Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz