Puszysty biszkopt kakaowy, tym razem z patelni.
Smakuje, jak najlepsze ciasto, a robi się naprawdę łatwo i szybko.
Do środka dodałam kilka kostek posiekanej, gorzkiej czekolady, którą można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć.
Podałam go ze świeżymi czereśniami i bitą śmietaną, ale równie dobry będzie z truskawkami, jagodami czy malinami.
Sos truskawkowy i bitą śmietaną należy przygotować w pierwszej kolejności, gdyż smażenie omletu nie zajmuje więcej niż 10 minut.
----------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcjeOMLET
- 3 jajka (M), w temp. pokojowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3 kostki czekolady / białej, mlecznej lub gorzkiej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- olej lub masło
OPCJONALNIE: SOS TRUSKAWKOWY (250 g świeżych truskawek zmiksowanych z 1 łyżką cukru)
WYKONANIE
- OMLET CZEKOLADOWY: Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek.
- Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Mieszamy.
- Białka ubijamy do momentu, gdy piana zrobi się lekko sztywna (na tym etapie należy uważać, aby nie przebić piany).
- Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z pianą. Dobrze ubita piana powinna być lśniąca i gęsta, a cukier powinien rozpuścić się w masie.
- Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i stopniowo dodajemy roztrzepane żółtka.
- Wyłączamy mikser i w 3 partiach dodajemy przesianą mąkę z kakao. Mieszamy szpatułką bardzo delikatnie, starając się nie zniszczyć delikatnej struktury piany. Wraz z ostatnią porcją mąki dodajemy pokrojoną czekoladę.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką (22-24 cm) i smarujemy ją kawałkiem masła lub odrobiną oleju.
- Wykładamy masę biszkoptową, zmniejszamy ogień do średniego i smażymy omlet bez przykrycia przez około 4 minuty.
- Delikatnie podważamy łopatką i zsuwamy podsmażoną stroną na duży płaski talerz. Przykrywamy patelnią i odwracamy.
- Ponownie stawiamy na ogniu i smażymy z drugiej strony przez około 2 minuty.
- Gotowość omletu sprawdzamy drewnianym patyczkiem (powinien być suchy).
- Przekładamy na talerz, kroimy w kliny i oprószamy cukrem pudrem.
- Podajemy z kleksem bitej śmietany, pokrojonymi czereśniami lub truskawkami oraz opcjonalnie z sosem truskawkowym.
Jaki puszysty mmm pycha!
OdpowiedzUsuńOmlecik niczym brownie! <3 Pięknie się prezentuje, a o smaku to nawet nie wspominam, bo to raczej oczywiste. ;-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za omletami, ale tego chętnie bym spróbowała. Wygląda cudownie. :)
OdpowiedzUsuń