Delikatne, mięciutkie sernikobrownie, które wprost rozpływa się w ustach. Jest intensywne w smaku, lekko maziste i mało zakalcowate jak na brownie. Kremowa warstwa serowa po wyjęciu z piekarnika powinna być ścięta, ale nie twarda - w pełni zastygnie po wystudzeniu.
Pamiętajcie, aby foremkę z podpieczonym brownie owinąć folią aluminiową, co zabezpieczy upieczone już ciasto przed wysuszeniem. Twaróg należy rozmiksować w malakserze lub kupić gotowy zmielony twaróg naturalny, gęsty, bez dodatków. Jeśli zależy wam na czerwonym kolorze musu do jego przygotowania wykorzystajcie tylko najbardziej czerwone części łodyg. Warto zrobić więcej musu rabarbarowego i podawać do upieczonego sernika.
Jeśli użyjecie większej blaszki odpowiednio zredukujcie czas pieczenia.
SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 17x24 cm
BROWNIE
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 130 g mąki pszennej
- szczypta soli
SERNIK
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
MUS RABARBAROWY
- 100 g rabarbaru
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy (lub wody)
WYKONANIE
- MUS RABARBAROWY: Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i sok z pomarańczy, stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na większym ogniu przez ok 7 minut, do momentu, aż rabarbar zmięknie, a płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, blendujemy.
- BROWNIE: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło kroimy na kawałki, wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognie, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
- W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem - nie ubijamy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Przekładamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.
- SERNIK: W dzieży miksera umieszczamy twróg, mascarpone, cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Miksujemy krótko,na małych obrotach miksera, tylko do połączenia skladników. Dodajemy jajko i znów miksujemy. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch łyżeczką wykładamy mus rabarbarowy i przy pomocy cienkiego patyczka lub wykałaczki rysujemy esy-floresy.
- Blaszkę z ciastem owijamy od zewnątrz dwoma arkuszami folii aluminiowej (błyszczącą stroną na zewnątrz).
- Pieczemy przez ok. 45 minut w 160°C do lekkiego ścięcia się masy.
Smakowity przepis. Lubię brownie i w połączeniu z sernikiem będzie pyszne. Czy po 25minutach pieczenia brownie wyciągam je z blachy i wtedy obija folia wkładam do blachy i wylewam ser?
OdpowiedzUsuńNie wyciągamy brownie z foremki, owijamy foremkę od zewnątrz dwoma arkuszami folii aluminiowej, a na podpieczone ciasto delikatnie wylewamy masę serową.
OdpowiedzUsuń