Ciasto jest puszyste, delikatne i jednocześnie wilgotne. Trzymane pod przykryciem nie traci świeżości przez około 4-5 dni. Wykończyłam je perfekcyjną polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu polewa nie kruszy się podczas krojenia i lśni, tak , że można się w niej przeglądać ;-)
Babkę możecie upiec w podłużnych foremkach keksowych, w formie na muffiny lub w klasycznej foremce na babkę. Ważne jest, aby ciasto po przelaniu do formy wypełniało nie więcej niż 2/3 jej wysokości. Starajcie się także nie wydłużać czasu pieczenia, gdyż mogłoby to nadmiernie wysuszyć ciasto. Pod koniec pieczenia wbity w ciasto patyczek powinien być suchy.
Aby uniknąć zakalca warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową, a dobrze ubita masa maślana powinna być jasna, puszysta i lekka.
SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
CIASTO
- 125 g masła
- 90-100 g deserowe czekolady
- 50-100 g cukru
- 125 mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 220 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO: 1 szklanka wiśni bez pestek, świeże wiśnie do dekoracji
POLEWA
- 50 g masła
- 50 cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wrzątku
WYKONANIE
- CIASTO: piekarnik rozgrzewamy do 170℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Formę z kominem o średnicy 20 cm lub keksówkę o długości 25 cm, smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Czekoladę roztapiamy w małym rondelku na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 12-15 minut mikserem)
- cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, a następnie wbijamy po jednym jajku. Kolejne wbijamy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
- Zmniejszamy obroty miksera i w 3-4 partiach dodajemy na przemian mąkę i mleko. Mieszamy do połączenia składników.
- Dodajemy odsączone z nadmiaru soku wiśnie i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Powstałą masę przekładamy do formy ( powinna wypełniać max. 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 45 minut lub do czasu, gdy wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem.
- Ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
- POLEWA: Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 5 minut do napęcznienia. Przed dodaniem do masła stawimy rondelek na gazie i lekko podgrzewamy - tylko do rozpuszczenia
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z masłem.
- Zdejmujemy rondel z ognia, dosypujemy kakao i lekko podgrzaną żelatynę. Mieszamy do połączenia składników.
- Kiedy polewa przestygnie dekorujemy nią ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie.
prezentuje się obłędnie, jak z najlepszej cukierni! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
wygląda wspaniale :) oto moja babka: http://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/03/babka-czekoladowa-dla-wszystkich.html pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń