BABKA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI

Ciasto jest puszyste, delikatne i jednocześnie wilgotne. Trzymane pod przykryciem nie traci świeżości przez około 4-5 dni. Wykończyłam je perfekcyjną polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu polewa nie kruszy się podczas krojenia i lśni, tak , że można się w niej przeglądać ;-) 

Babkę możecie upiec w podłużnych foremkach keksowych,  w formie na muffiny lub w klasycznej foremce na babkę. Ważne jest, aby ciasto po przelaniu do formy wypełniało nie więcej niż 2/3 jej wysokości. Starajcie się także nie wydłużać niepotrzebnie czasu pieczenia, gdyż mogłoby to nadmiernie wysuszyć ciasto. Pod koniec pieczenia wbity w ciasto patyczek powinien być suchy.
Aby uniknąć zakalca warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach:
  • wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową, 
  • masa maślana powinna być jasna, puszysta i lekka
  • wszystkie suche składniki powinny być przesiane

SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
CIASTO
  • 200 g masła 
  • 150 g gorzkiej ciemnej czekolady
  • 1 i 1/3 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO: 1 szklanka wiśni bez pestek odsączonych na sitku i ewentualnie oprószonych mąką ziemniaczaną, świeże wiśnie do dekoracji

POLEWA
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wrzątku
WYKONANIE
  • CIASTO: piekarnik rozgrzewamy do 170℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Formę z kominem o średnicy ok. 22-23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Czekoladę roztapiamy np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej
  • Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski.
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem na niemal białą, puszystą masę (ok. 12-15 minut mikserem!!)
  • Do ubitej masy cały czas miksując cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, a następnie po jednym jajku. Kolejne wbijamy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
  • Zmniejszamy obroty miksera i w 3-4 partiach dodajemy na przemian mąkę i mleko. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy odsączone z nadmiaru soku wiśnie i delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Powstałą masę przekładamy do formy ( powinna wypełniać  max. 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy ok. 35 minut lub do czasu, gdy wbity patyczek  nie będzie oblepiony ciastem ( będzie suchy).
  • Ciasto studzimy w formie przez ok 10 minut i wykładamy na paterę do góry dnem.
  • POLEWA: Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 5 minut do napęcznienia. Przed dodaniem do masła stawimy rondelek na gazie i lekko podgrzewamy - tylko do rozpuszczenia 
  • W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z masłem. 
  • Zdejmujemy rondel z ognia, dosypujemy kakao i lekko podgrzaną żelatynę. Mieszamy do połączenia składników.
  • Kiedy polewa przestygnie dekorujemy nią ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie.

1 komentarz:

  1. prezentuje się obłędnie, jak z najlepszej cukierni! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń