CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI

Ciekawe ciasto z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków oraz suszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje i stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy. 

SKŁADNIKI
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
CIASTO
  • ⅔ szklanki (120 g) suszonych moreli pokrojonych w kostkę
  • ⅔ szklanki (130 g) dowolnych orzechów uprażonych i rozdrobnionych  
  • ½ szklanki(125 ml) białego vermouthu
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki (225 g) puree ze słodkich ziemniaków*
  • 1 i ½ szklanki (230 g) przesianej mąki pszennej 
  • 1 szklank cukru (200 g)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła /miękkiego
  • skórka otarta z 1 cytryny (tylko żółta, zewnętrzna część)
  • szczypta soli
KREM
  • 250 g serka mascarpone
  • 75 g masła
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 -3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO: pestki granatu
* Słodkie ziemniaki (bataty) myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Układamy na blaszce, przykrywamy folią spożywczą i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy bataty są miękkie i nie przypalają się. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, blendujemy.
WYKONANIE
  • CIASTO: Pokrojone, suszone morele zalewamy vermuthem. Odstawiamy na około 30 minut, a następnie odsączamy, vermuth zachowujemy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17 x 24 cm (lub 21x21 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
  • W średniej misce mieszamy przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • W misie miksera umieszczamy miękkie masło, skórkę z cytryny i cukier. Ucieramy masło na gładki, jasny, puszysty krem. Cały czas mieszając dodajemy po 1 jajku, a następnie porcjami na przemian: mąkę, vermuth i puree ze słodkich ziemniaków. Mieszamy do połączenia składników, dodajemy posiekane orzechy oraz pokrojone morele. Mieszamy, przekładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch.
  • Pieczemy około 40-50 minut, lub do tzw. suchego patyczka (w zależności od wielkości blaszki). Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.
  • KREM: W misie miksera umieszczamy miękkie masło, serek mascarpone, ekstrakt z wanilii oraz cukier puder. Ubijamy, aż masa lekko się napuszy i nie będzie w niej grudek.
  • Kremem smarujemy wierzch ostudzonego ciasta, posypujemy pestkami granatu 
  • Przechowujemy w lodówce.

1 komentarz: