CIASTO Z BATATAMI, SUSZONYMI MORELAMI i LUKREM Z GRANATU

Ciekawe ciasto z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków, suszonych moreli i  orzechów.Zaskakująco smaczne, pulchne i długo zachowuje świeżość ( najlepiej trzymać je pod przykryciem, lub zawinięte w folię). Pokryłam je warstwą różowego lukru z ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować.
--------------------------------------------
SKŁADNIKI
CIASTO
  • 120 g suszonych moreli 
  • 120 g dowolnych orzechów, u mnie pekan  
  • 125 ml likieru amaretto/ vermouthu
  • 2 jajka
  • 220 g puree ze słodkich ziemniaków*
  • 220 g (1 i ½ szklanki ) mąki pszennej 
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła /miękkiego
  • skórka otarta z 1 cytryny (tylko żółta, zewnętrzna część)
LUKIER
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g (1/3 szklanki) pestek granatu 
DODATKOWO: pestki granatu
* Bataty myjemy układamy na blaszce/w żaroodpornej foremce, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 60 minut w temp. 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy bataty są miękkie. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, obieramy, blendujemy. Odmierzamy potrzebną ilość puree.

WYKONANIE
  • CIASTO: Morele kroimy w drobną kostkę i zalewamy amaretto/vermuthem. Odstawiamy na minimum 30 minut. Orzechy drobno siekamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Formę z kominem, o średnicy 22 cm lub formę keksową o wymiarach 25x11 smarujemy masłem.
  • Do miski przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • W misie miksera umieszczamy miękkie masło i cukier. Ucieramy 7 minut, na gładki, jasny i puszysty krem. 
  • Cały czas miksując, dodajemy po 1 jajku, a następnie skórkę z cytryny i puree ze słodkich ziemniaków. 
  • Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę. Mieszamy krótko, do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy oraz pokrojone morele wraz z zalewą. Mieszamy, przekładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch.
  • Pieczemy około 40 minut, lub do tzw. suchego patyczka (w zależności od wielkości blaszki). Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.
  • LUKIER: Pestki granatu wsypujemy do miseczki i rozgniatamy muddlerem (tłuczkiem barmańskim) lub końcem drewnianej łyżki - można też zgrubnie rozgnieść w moździerzu. Dodajemy cukier puder i ucieramy łyżką do połączenia.

1 komentarz: