Delikatny, aksamitny sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Nie wymaga podpiekania spodu, ani ubijania białek. Wykończyłam go białą warstwą glazury śmietankowej, polałam musem malinowym i udekorowałam świeżymi malinami, których smak świetnie przełamał słodycz ciasta. Jeśli zależy wam, aby sernik nie był zrumieniony po bokach pieczcie go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową i wstawcie do większej foremki lub naczynia żaroodpornego do którego nalejcie wrzącej wody (do połowy wysokości formy z masą serową).
Możecie także wypełnić keksówkę wrzątkiem i ustawić ją na dolnej kratce w piekarniku. Dzięki tym zabiegom sernik będzie idealnie równy i gładki.
SKŁADNIKISPÓD
- 180-190 g ciasteczek (maślanych, deserowych)
- 50 g roztopionego masła
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250 g ricotty lub mascarpone
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 3 jajka
- ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
GLAZURA ŚMIETANKOWA
- 300 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
MUS MALINOWY
- 250 g malin
- 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
DODATKOWO: około 250 g świeżych malin
WYKONANIE
- SPÓD: Dno formy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Ciasteczka dokładnie kruszymy np. w malakserze lub w misce np. tłuczkiem i mieszamy z roztopionym masłem. Wysypujemy na dno przygotowanej formy i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
- GLAZURA ŚMIETANKOWA: śmietanę przelewamy do miseczki i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem.
- MUS MALINOWY: maliny miksujemy z cukrem i przecieramy przez gęste sitko. Zachowujemy puree, a pestki wyrzucamy.
- SERNIK: Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ ( bez termoobiegu).
- Do dzieży miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Krótko miksujemy na średnich obrotach miksera - tylko do połączenia składników.
- Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, kolejne wbijając dopiero wówczas, gdy poprzednie połączy się z masą.
- Powstałą masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180℃, następnie zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy ok. 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wysuwamy sernik z piekarnika i pokrywamy go warstwą śmietany wymieszanej z cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- Upieczony sernik studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy na blat.
- Po ostudzeniu zdejmujemy obręcz, polewamy sernik częścią musu malinowego i dekorujemy świeżymi malinami.
- Kroimy na porcje ostrym nożem zanurzonym we wrzątku i podajemy z kleksem musu malinowego.
- Sernik przechowujemy w lodówce.
Prze - apetyczny))
OdpowiedzUsuńAleż cudo!
OdpowiedzUsuńAle okazały!
OdpowiedzUsuńWłaśnie testujemy :)
OdpowiedzUsuń