GRANITA ARBUZOWA

Granita to rodzaj sycylijskiego deseru ze zmiksowanych świeżych owoców. Ma konsystencję podobną do sorbetu i cudownie orzeźwiający smak. Niewątpliwą zaletą granity jest fakt, że do jej przygotowania potrzebny nam będzie jedynie ...widelec;) Raz zrobioną porcję można przechowywać w zamrażarce przez kilka dni, lecz z czasem traci świeżość smaku.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 1 dojrzały arbuz średniej wielkości
  • 100 g cukru pudru
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki lub cytryny
WYKONANIE
  • Arbuza kroimy w kostkę i dokładnie wypestkowujemy. Miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
  • Przekładamy do w miarę płaskiego, zamykanego pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. W międzyczasie przynajmniej dwa razy mieszamy widelcem zamarzającą masę.
  • Przed podaniem zeskrobujemy widelcem pożądaną ilość, przekładamy do miseczek i podajemy.

2 komentarze:

  1. Kocham wszystko co arbuzowe, więc taka forma do mnie przemawia ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń