KURCZAK W SOSIE CURRY Z MANGO


Pyszne, proste w przygotowaniu i pełne w smaku curry z kurczakiem i mango. Jest idealnie kremowe, lekko pikantne i słodkie jednocześnie. Kupując mango warto zwrócić uwagę, by było dobrej jakości -  dojrzałe i lekko miękkie - dzięki czemu po ugotowaniu będzie soczyste i pełne smaku.
Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć mleka kokosowego zastąpcie je 30 % śmietanką.
Przed podaniem najlepiej posypać sos świeżą papryczką chili i listkami kolendry.

SKŁADNIKI na 2 porcje
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 duże mango
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 1/2 puszki ( 200 g) mleka kokosowego
  • opcjonalnie: 1/2 papryczki chili pokrojonej w krążki, garść świeżej kolendry
MARYNATA
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1-2 łyżki pasty curry np. TAKIEJ
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z bialych błon i kostek, kroimy w kostkę.
  • Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, świeżym imbirem. Dodajemy olej i pastę curry, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • Mango obieramy, obkrajamy pestkę z miąższu. Miąższ kroimy w kostkę.
  • W woku lub na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go równomiernie z każdej strony na dużym gazie. Dodajemy mango i obsmażamy razem przez pół minuty.
  • Stopniowo wlewamy mleko kokosowe. Całość zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. 
  • Posypujemy papryczką chili i kolendrą. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz