KURCZAK W SOSIE CURRY Z MANGO


Pyszne, proste w przygotowaniu i pełne smaku, curry z kurczakiem i mango. Idealnie kremowe, lekko pikantne i słodkie jednocześnie. Kupując mango warto zwrócić uwagę, by było dobrej jakości -  dojrzałe i lekko miękkie - dzięki czemu po ugotowaniu będzie soczyste i pełne smaku.
Mleko kokosowe można zastąpić 30% śmietanką.
Przed podaniem najlepiej posypać sos świeżą papryczką chili i listkami kolendry.
_____________________________

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 małe dojrzałe mango (lub 1/2 dużego)
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 puszki ( 200 g) mleka kokosowego
  • opcjonalnie: 1/2 papryczki chili pokrojonej w krążki, garść świeżej kolendry
MARYNATA
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • szczypta ostrej papryki w proszku lub płatkach
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 płaskie łyżki oleju 
  • 2 płaskie łyżki pasty curry np. TAKIEJ lub 1 łyżka przyprawy curry w proszku
_______________________________
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i  oczyszczamy z białych błon i kostek.
  • Kroimy w 1, 5 cm kostkę, przekładamy do miseczki i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, startym imbirem i czosnkiem. Dodajemy olej i pastę lub przyprawę curry. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
  • Mango obieramy, obkrajamy miąższ wokół pestki i kroimy w kostkę.
  • W woku lub na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka i obsmażamy równomiernie z każdej strony, na średnim ogniu.
  • Dodajemy mango i smażymy pół minuty.
  • Stopniowo wlewamy mleko kokosowe. Całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut. 
  • Posypujemy papryczką chili i świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem i opcjonalnie chlebkiem naan oraz raitą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz