Pyszne, proste w przygotowaniu i pełne smaku, curry z kurczakiem i mango. Idealnie kremowe, lekko pikantne i słodkie jednocześnie. Kupując mango warto zwrócić uwagę, by było dobrej jakości - dojrzałe i lekko miękkie - dzięki czemu po ugotowaniu będzie soczyste i pełne smaku.
Mleko kokosowe można zastąpić 30% śmietanką.
Przed podaniem najlepiej posypać sos świeżą papryczką chili i listkami kolendry._____________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje- 1 pierś kurczaka
- 1 małe dojrzałe mango (lub 1/2 dużego)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 puszki ( 200 g) mleka kokosowego
- opcjonalnie: 1/2 papryczki chili pokrojonej w krążki, garść świeżej kolendry
MARYNATA
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- szczypta ostrej papryki w proszku lub płatkach
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 płaskie łyżki oleju
- 2 płaskie łyżki pasty curry np. TAKIEJ lub 1 łyżka przyprawy curry w proszku
_______________________________
WYKONANIE
- Pierś kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon i kostek.
- Kroimy w 1, 5 cm kostkę, przekładamy do miseczki i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, startym imbirem i czosnkiem. Dodajemy olej i pastę lub przyprawę curry. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
- Mango obieramy, obkrajamy miąższ wokół pestki i kroimy w kostkę.
- W woku lub na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka i obsmażamy równomiernie z każdej strony, na średnim ogniu.
- Dodajemy mango i smażymy pół minuty.
- Stopniowo wlewamy mleko kokosowe. Całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut.
- Posypujemy papryczką chili i świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem i opcjonalnie chlebkiem naan oraz raitą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz