Dobry pomysł na zdrowy i sycący obiad lub inspiracja na spotkanie z przyjaciółmi. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas pieczenia łososia. 15-20 minut wystarczy, by można go było podawać na stół.
Upieczonego łososia można serwować także na zimno np. w towarzystwie ulubionej sałaty skropionej sosem winegret.
SKŁADNIKI / 2 porcjeMARYNATA
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
- 1/3 czerwonej papryczki chili
ŁOSOŚ
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
- 2 filety z łososia po ok. 170 g każdy
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- MARYNATA: obrany czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz chili wrzucamy do blendera. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz starty na tarce imbir, miód i przyprawy. Miksujemy całość na dość rzadką pastę.
- ŁOSOŚ:Filety z łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy ewentualne ości. Posypujemy solą, pieprzem i chińską przyprawą pięć smaków. Nacieramy z obu stron oliwą
- Do żaroodpornej formy przekładamy przygotowaną pastę, układamy łososia i nacieramy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania.
- Piekarnik z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu rozgrzewamy do 200℃. Wkładamy formę z łososiem i pieczemy przez około 15-20 minut w zależności od grubości filetów.
- Serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi na parze i następnie podsmażonymi na maśle brokułami.
świetnie musi smakować
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/